Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Податківці виявили махінації з криптовалютою та несплату податків на 51,8 мільйона гривень

, опубліковано 15 червня 2021 о 15:18

За результатами моніторингу у 2020 році та за 5 місяців 2021 року ДПС зафіксовано зростання кількості операцій з криптовалютами (криптоактивами). Частина таких операцій має ознаки легалізації (відмивання) доходів, одержаних злочинним шляхом, та/або ухилення особи від оподаткування.

Податковою службою оперативно проводиться робота щодо фіксації та протидії порушенням.

Так, наприклад, фахівцями підрозділу боротьби з відмиванням доходів, одержаних злочинним шляхом, ГУ ДПС у Хмельницькій області в ході проведення аналітичного дослідження фінансово-господарської діяльності одного з ТОВ з іноземними інвестиціями виявлено внесення його засновниками значних сум до статутного фонду підприємства, не підтверджених їх фактичними доходами.

Крім цього, встановлено цілу низку махінацій з криптовалютою і несплату інвестиційного прибутку та військового збору на загальну сумі 51,8 млн грн при відчуженні частки у статутному капіталі на користь ліквідованого на момент укладання відповідної угоди підприємства-нерезидента.

Відповідно до ст. 5 Закону України від 06.12.2019 N 361-IX проведені вказаним підприємством операції належать до операцій з легалізації (відмивання) доходів, одержаних злочинним шляхом.

Матеріали дослідження передано до правоохоронних органів для прийняття рішення про внесення відомостей до єдиного реєстру досудових розслідувань.

ДПС поділяє наміри створення законодавчої бази для цивілізованого ринку криптовалют. Служба проводить фахові консультації щодо внесення змін до законодавства спільно з Міністерством цифрової трансформації України, Національним банком України, Національною комісією з цінних паперів та фондових ринків України, Департаментом кіберполіції України та іншими центральними органами виконавчої влади для легалізації ринку криптовалют (криптоактивів).

 

Спілкуйся з Податковою службою дистанційно за допомогою сервісу InfoTAX