Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Податківці донарахували підприємству 59 млн грн за нереальність операцій з придбання насіння соняшника

, опубліковано 22 липня 2021 о 09:20

Під час проведення документальної перевірки одного з виробників масла та сиру Хмельниччини, що відпрацьовувався в межах завдань Тимчасової слідчої комісії Верховної Ради України, податківці виявили операції, нехарактерні для його основного виду діяльності.

Так, зафіксовано придбання понад 17,5 тис. тонн насіння соняшника загальною вартістю 180 млн гривень. При цьому, як з’ясувалося, ні серед безпосередніх «постачальників» зазначеного платника, ні серед їх «контрагентів» не виявилося суб’єктів, які б могли виробляти, зберігати та поставляти насіння соняшника.

У всіх зазначених суб’єктів були відсутні трудові ресурси, земельні ділянки у власності або в оренді, сільгосптехніка, не здійснювалось придбання насіннєвого матеріалу, добрив, паливно-мастильних матеріалів. Також не декларувалося придбання послуг зберігання та транспортування насіння соняшника в інших реальних суб’єктів господарювання.

Це стало підставою для формування податківцями висновку про нереальність операцій з придбання насіння соняшника саме від ризикових «контрагентів» та визначення, що відповідну продукцію безоплатно отримано з невідомого джерела. Відповідно, за порушення підприємству були донараховані грошові зобов’язання з ПДВ і податку на прибуток підприємств загалом на 59 млн гривень.

 

Спілкуйся з Податковою службою дистанційно за допомогою сервісу InfoTAX