Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Виплати доходів нерезидентів з джерелом походження з України

, опубліковано 20 серпня 2021 о 12:18

Державною податковою службою посилено контроль за міжнародними схемами мінімізації податків, у тому числі за рахунок взаємовідносин з пов’язаними особами нерезидентами.

Сьогодні виплата доходів нерезидентів з джерелом походження з України використовується як підґрунтя для виведення коштів: тільки за підсумками першого півріччя 2021 року спрямовано за кордон 137 млрд грн доходу, з яких нараховано до сплати 4 млрд грн податку.

ДПС вважає, що до 20 відс. виплат є ризиковими, тобто виплати здійснювались на користь нерезидентів, які не є бенефіціарними (фактичними) власниками отриманих доходів, на користь незареєстрованих постійних представництв нерезидентів на території України або за результатом аналізу діяльності суб’єкта господарювання вбачається зловживання положеннями конвенцій для отримання переваг в оподаткуванні.

Значні виплати здійснюються на користь компаній, що зареєстровані в Республіці Кіпр, Королівстві Нідерланди, Великій Британії та Німеччині – це виплати у вигляді дивідендів, процентів, роялті тощо.

Одним із інструментів для збору доказів вчинення порушень при здійсненні виплат на користь нерезидентів є обмін податковою інформацію з компетентними органами іноземних країн.

На сьогодні  налагоджена ефективна комунікація з іноземними країнами, тому повнота, якість та оперативність надання компетентними органами запитуваної інформації помітно зросли, що дозволяє в подальшому оперативно здійснювати відпрацювання ризиків ухилення від оподаткування.

У 2021 році вже отримано 76 остаточних відповідей, більшість з яких підтвердили ймовірні ризики.

Вже донараховано податку на прибуток іноземних юридичних осіб у сумі 300 млн гривень.

До кінця року ще очікується донарахування при проведенні планових перевірок близько 2 млрд гривень.

Зібрано доказову базу для донарахування ще близько 1 млрд грн.

ДПС звертає увагу платників, що добровільне уточнення сплачених сум податку на прибуток з доходів нерезидентів дозволить бізнесу зменшити тягар сплати штрафних санкцій, які нараховуються при проведенні контрольно-перевірочної роботи.

 

Спілкуйся з Податковою службою дистанційно за допомогою сервісу InfoTAX