Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Суд задовольнив касаційну скаргу податківців щодо донарахування підприємству 40 млн гривень

, опубліковано 08 вересня 2021 о 08:57

Касаційним адміністративним судом у складі Верховного Суду підтверджено правомірність винесених ГУ ДПС у Тернопільській області податкових повідомлень-рішень на загальну суму 40 млн гривень.

 Судом підтримано позицію ГУ ДПС у Тернопільській області та зроблено висновок про те, що при оподаткуванні акцизним податком та податком на додану вартість товарів, що переміщуються через митний кордон України, застосуванню підлягають норми Законів України та інших нормативно-правових актів, чинних на день прийняття відповідною митницею митних декларацій.

Суд касаційної інстанції звернув увагу на те, що згідно зі ст. 3 Митного кодексу України при здійсненні митного контролю та митного оформлення товарів, транспортних засобів комерційного призначення, що переміщуються через митний кордон України, застосовуються виключно норми законів України та інших нормативно-правових актів з питань державної митної справи, чинні на день прийняття митної декларації органом доходів і зборів України. Акцизний податок справляється відповідно до розділу VI Податкового кодексу України з товарів та за ставками, визначеними у статті 215 цього Кодексу, чинними на день подання митної декларації.

Одночасно судом враховано, що відповідно до п. 216.4 статті 216 Податкового кодексу України датою виникнення податкових зобов'язань у разі ввезення підакцизних товарів (продукції) на митну територію України є дата подання контролюючому органу митної декларації для митного оформлення або дата нарахування такого податкового зобов'язання контролюючим органом у визначених законодавством випадках.

Суд критично поставився до посилань платника податків на неможливість передбачити зміну чинного законодавства після фактичної поставки сировини на територію України та врахував, що контролюючим органом застосовано норми законодавства, що були чинні станом на дату подання митних декларацій.

Також Судом відхилено доводи платника податків про подання разом із митними деклараціями ліцензій ТОВ «Винниківська тютюнова фабрика» на виробництво, імпорт та експорт тютюнових виробів з огляду на те, що ця окрема юридична особа не є стороною контракту, а відтак вказані ліцензії не можуть братись до уваги при наданні пільги зі сплати акцизного податку ТОВ «АТ 2015» при ввезенні на митну територію України та поміщенні у митний режим імпорту товару «тютюнова неферментована сировина».

Таким чином, постановою Касаційного адміністративного суду у складі Верховного Суду від 28.07.2021 у справі № 819/951/16 касаційну скаргу Головного управління ДПС у Тернопільській області задоволено, скасовано постанову суду апеляційної інстанції, постанову суду першої інстанції про відмову у задоволенні позовних вимог залишено в силі.

 

Спілкуйся з Податковою службою дистанційно за допомогою сервісу InfoTAX