Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Скорбота за «тінню»

, опубліковано 01 жовтня 2021 о 14:01

Сьогодні від імені відомої політичної сили, яка декларує, що вона нібито підтримує європейські прагнення нашої держави, розпочата брудна пропагандистська кампанія у кращих традиціях держави-агресора, спрямована на зрив ініціативи Президента України щодо детінізації економічних відносин через проведення процедури одноразового декларування, відомого також як «податкова амністія».

Зранку біля низки станцій метро у місті Києві організована роздача інформаційних буклетів з відверто брехливою інформацією, що:

кампанія одноразового декларування спрямована, начебто, на «наповнення бюджету за рахунок громадян»;

подавати декларацію і сплачувати податки мають, нібито, усі, хто «має більше, ніж 400 тис. грн, квартиру, що перевищує 120 кв. м., будинок більше, ніж 240 кв. м., автомобіль».

Таким чином, від імені політичної сили, відомої як «Європейська солідарність», здійснюється політика брехні і маніпуляцій, що, на думку Державної податкової служби України, має на меті не допустити реальні позитивні перетворення у державі, дискредитувати вже досягнуті результати та імітувати «рішучий захист» громадян від неіснуючої загрози.

З цього приводу Державна податкова служба вважає за необхідне нагадати:

1. Одноразове добровільне декларування спрямоване ВИКЛЮЧНО на надання можливості тим, хто чесно заробляв свої доходи, але через будь-які причини не сплачував з них податки, перегорнути цю сторінку і ніколи вже не відчувати жодних хвилювань щодо можливості претензій стосовно порушення податкового законодавства.

Регулярне перевищення фактичними надходженнями очікуваного рівня доходів бюджету також демонструє, що ефективне податкове адміністрування, забезпечене сьогодні в тому числі і ДПС, робить непотрібними будь-які податкові маніпуляції.

2. Громадянин може мешкати у палаці, літати власним літаком та тримати на рахунках чи під матрацом мільярди, але, якщо з тих доходів, які дозволили йому сформувати ці активи, вже сплачені податки – йому НЕ ПОТРІБНО подавати декларацію. Принагідно нагадуємо, що отримати інформацію про свої доходи громадянин може через електронний кабінет платника податків або у центрах обслуговування платників ДПС.

Якщо громадянин не сплачував податки зі своїх доходів, але наявні у нього активи вкладаються у рамки «гроші не більше 400 тис. грн., квартира не більша за 120 кв. м., будинок не більше за 240 кв. м., автомобіль» – йому також НЕ ПОТРІБНО подавати декларацію.

І тільки лише якщо активи, накопичені завдяки прихованим від оподаткування доходам, ПЕРЕВИЩУЮТЬ ці межі – тоді громадянину ВАРТО ЗАМИСЛИТИСЯ, чи подавати одноразову декларацію для визнання своїх доходів і активів такими, податки з яких сплачені. Втім, це рішення все одно є суто ДОБРОВІЛЬНИМ, і приймати його виключно Вам.

При цьому ДПС однозначно пов’язує початок кампанії брехні і маніпуляцій з тим беззаперечним фактом, що початкові очікування деяких політиків та їх спонсорів щодо провалу одноразового декларування не справдилися. Протягом лише першого місяця проведення одноразового добровільного декларування громадяни, які скористалися цією процедурою, вже сплатили до бюджету більше півтора мільйона гривень і ця цифра буде тільки збільшуватися. Але головне полягає навіть не у цьому показнику.

Найважливіше, що з кожною поданою декларацією замовникам цієї кампанії бруду і брехні буде все складніше ховати своє небажання чесно виконувати своє зобов’язання перед суспільством, сплачуючи податки, під лицемірним приводом «неможливості чесно платити податки в Україні». Ось що, на глибоке переконання ДПС, лякає їх найбільше. І ми переконані, що кампанія одноразового декларування буде успішною, а страхи тих, хто намагається їй протидіяти, втіляться у реальність.

P.s. ДПС щиро сподівається, що політична партія «Європейська солідарність» не має відношення до розповсюдження цього непотребу та закликає «ЄС» якнайшвидше заявити про це публічно та підтримати кампанію одноразового добровільного декларування, бажано – власним прикладом.