Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Результати кампанії декларування контрольованих операцій за 2021 рік

, опубліковано 14 жовтня 2022 о 11:30

До Державної податкової служби України за результатами 2021 звітного року надійшло 2 318 звітів про контрольовані операції (далі – КО), що приблизно дорівнює минулорічному показнику.

При цьому задекларована платниками податків сума КО складає 3,6 трлн грн, яка є більшою ніж за 2020 рік на 1,1 трлн гривень.

В основному КО здійснювались із нерезидентами, які зареєстровані в Швейцарській Конфедерації (21 %), Республіці Австрія (20 %), Французькій Республіці (15 %), Об’єднаних Арабських Еміратах та Сполучених Штатах Америки (по 4 %).

Значну питому вагу в загальному обсязі КО займають операції з товарами – 46 % (у тому числі з сировинними – 19 %) та банківські послуги – 41 %. Інші категорії операцій мають значно меншу частку, зокрема, послуги – 6 %, фінансові послуги – 4 %, операції з цінними паперами – 2 % та інші – 1 %.

Крім того, платники податків, які у звітному 2021 році здійснювали КО, були зобов’язані до 1 жовтня 2022 року разом із звітом про КО подати повідомлення про участь у міжнародній групі компаній (далі – Повідомлення). Зауважимо, що це другий звітний період, за який подається Повідомлення (вперше – за 2020 звітний рік).

ДПС неодноразово звертала увагу платників податків на їх обов’язок подавати Повідомлення відповідно до вимог підпункту 39.4.2 пункту 39.4 статті 39 Податкового кодексу України, але, на жаль, залишились і ті, хто не дослухався.

Так, 2 173 платники податків подали Повідомлення (що становить 94 % від загальної кількості звітів про КО за 2021 звітний рік), з яких 61 % проінформували про належність до міжнародної групи компаній (далі – МГК). Основними державами (територіями) податкового резиденства материнських компаній МГК є Республіка Кіпр – 22 %, Федеративна Республіка Німеччина – 10 %, Сполучені Штати Америки – 9 %, Французька Республіка – 5 %, Швейцарська Конфедерація, Нідерланди та Україна – по 4 %, Республіка Австрія та Велика Британія – по 3 % та інші країни світу – 36 %.

Враховуючи зазначене, ДПС рекомендує платникам податків переглянути проведені протягом 2021 року контрольовані операції та забезпечити подачу звітів про КО та Повідомлень за відповідний звітний період.