Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

У ДПС провели зустріч з представниками Незалежної асоціації банків України з питань адміністрування контрольованих іноземних компаній

, опубліковано 27 грудня 2022 о 17:36

Застосування законодавчих норм щодо оподаткування контрольованих іноземних компаній (КІК) роз’яснили сьогодні представники Державної податкової служби України під час зустрічі з Незалежною асоціацією банків України.

Мова йшла, зокрема, про подання Повідомлення про виявлення факту, що свідчить про володіння фізичною (юридичною) особою – резидентом України часткою в іноземній юридичній особі (далі – Повідомлення). Подання такого Повідомлення передбачено нормами Податкового кодексу України, згідно з якими будь-який контролюючий орган, орган державний влади, банк або фінансова установа при виявленні такого факту мають надсилати повідомлення про це центральному органу виконавчої влади, що реалізує державну податкову політику. Повідомлення надсилається засобами електронного звʼязку не пізніше пʼяти робочих днів з дня виявлення таких фактів.

Під час зустрічі представники ДПС надали відповіді на найпоширеніші питання від учасників щодо подання зазначених Повідомлень. Зокрема, розʼяснено особливості заповнення форми Повідомлення, правильність відображення даних в окремих її рядках. Також надано практичні рекомендації щодо зазначення обовʼязкової інформації при її формуванні.

Загалом на сьогодні до ДПС вже надійшло майже 4,2 тис. таких Повідомлень. Надіслана інформація комплексно аналізується та використовується у подальшій роботі податкової служби для розробки методології податкового адміністрування контрольованих іноземних компаній. Представники ДПС закликали платників подавати пропозиції щодо подальшого вдосконалення рекомендованої форми Повідомлення.  Це – новий інструмент і спільно ми маємо його зробити зручним та дієвим, – впевнені у податковій службі.