Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Суд підтримав позицію про стягнення податкового боргу у розмірі майже 19,9 млн гривень

, опубліковано 30 січня 2023 о 10:52

Окружним адміністративним судом міста Києва підтримано позицію Головного управління ДПС у м. Києві у справі № 640/14855/22 про стягнення податкового боргу у розмірі майже 19,9 млн гривень.

У судовому порядку встановлено, що за відповідачем обліковується борг з податку на додану вартість у розмірі майже 19,9 млн грн, який виник на підставі податкових повідомлень-рішень.

Оскільки в добровільному порядку сума заборгованості відповідачем не сплачена, позивач вважає цю суму податковим боргом та просив стягнути його у судовому порядку.

Відповідно до статті 59 Податкового кодексу України у разі, коли платник податків не сплачує узгодженої суми грошового зобов`язання в установлені законодавством строки, контролюючий орган надсилає (вручає) йому податкову вимогу в порядку, визначеному для надсилання (вручення) податкового повідомлення-рішення.

На виконання приписів статті 59 Податкового кодексу України на адресу платника податків контролюючим органом направлено податкову вимогу, яка отримана представником платника податків, що підтверджується рекомендованим повідомленням про вручення поштового відправлення.

Пунктом 95.3 статті 95 Податкового кодексу України встановлено, що стягнення коштів з рахунків платника податків у банках, обслуговуючих такого платника податків, здійснюється за рішенням суду, яке направляється до виконання контролюючим органам, у розмірі суми податкового боргу або його частини.

За таких обставин суд дійшов висновку про наявність підстав для стягнення податкового боргу з рахунків відповідача у банках, відповідно до пункту 95.3 статті 95 Податкового кодексу України, внаслідок чого позовні вимоги задоволені.

Отже, рішенням Окружного адміністративного суду міста Києва від 30.11.2022 у справі № 640/14855/22 повністю задоволено позовні вимоги Головного управління ДПС у м. Києві щодо стягнення з рахунків платника податків, відкритих в обслуговуючих банках, податкового боргу з податку на додану вартість.