Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Представники ДПС взяли участь у «круглому столі» з актуальних питань оподаткування бізнесу

, опубліковано 25 квітня 2023 о 13:13

Актуальні питання оподаткування бізнесу в умовах воєнного стану обговорювалися під час засідання «круглого столу» за участю представників Комітету ВРУ з питань фінансів, податкової та митної політики, ДПС та бізнесу. Засідання відбулося на базі Державного податкового університету, що дало змогу долучитися до заходу викладачам та студентам університету.

Зустріч стала змістовною та корисною для платників, які мали можливість відверто поспілкуватися на податкову тематику, озвучити проблемні питання  та знайти оптимальні шляхи вирішення ситуації.

Представники ДПС розглянули окремі питання учасників, дали практичні поради, а також щодо окремих з них висловили певні застороги та зауваження, що дасть змогу бізнесу скоригувати свою діяльність.

Зокрема, мова йшла про зупинення реєстрації податкових накладних/розрахунків коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних, причини віднесення підприємств до категорії ризикових та механізм скасування такого статусу. Цікавими також стали питання оподаткування податком на додану вартість, зокрема, операцій з програмною продукцією, проведення перевірок підприємств, які втратили майно внаслідок воєнний дій.

Важливими були і питання щодо подання повідомлень та звіту про контрольовані іноземні компанії, застосування штрафних санкцій за несвоєчасне подання, перспектив усунення розбіжностей в законодавчих нормах щодо КІК, зокрема, щодо важливості прийняття законопроєкту 8137, оподаткування коштів, зарахованих на рахунок ФОП – платника єдиного податку, відкритий за межами України, обовʼязку сплати податків у країні ЄС фізичною особою – податковим резидентом України, в якій вона перебуває більше 183 днів, тощо. Також під час засідання доповідачі поінформували про зміни до податкового законодавства та новації, які очікують бізнес.

ДПС і надалі долучатиметься до проведення подібних заходів, які дають можливість відкритого діалогу з бізнесом та оперативного розгляду проблемних питань. Нагадуємо, що для оперативної комунікації з бізнесом в органах ДПС діють комунікаційні податкові платформи. Отримати розʼяснення також можна за телефонами «гарячих ліній» та у Контакт-центрі ДПС.