Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Представники ДПС взяли участь у семінарі з питань практичних аспектів міжнародного обміну податковою інформацією

, опубліковано 02 травня 2023 о 10:32

Співробітництво між податковими органами різних країн шляхом обміну інформацією стало темою семінару «Практичні аспекти обміну податковою інформацією (EOIR, SEOI, AEOI)», в якому взяли участь представники Державної податкової служби та Міністерства фінансів України.

Обмін інформацією між податковими органами посилює співпрацю між країнами у боротьбі з ухиленням від сплати податків і виведенням коштів за кордон, сприяє розвитку аналітичної спроможності податкових органів та розширеному доступу до інформації, зміцнює податковий комплаєнс, забезпечуючи однакове ставлення до всіх платників податків і відповідальність за порушення норм податкового права.

Іван Антонов, міжнародний експерт Проєкту EU4PFM, розповів про особливості побудови процесів у податковій адміністрації Болгарії у сфері обміну податковою інформацією за запитом (EOIR), їх автоматизацію, а також продемонстрував функціонування наявних ІТ-рішень на практиці.  

Також експерт презентував практику зберігання інформації, отриманої в рамках обміну за запитом та автоматичного обміну податковою інформацією, забезпечення конфіденційності та особливості використання отриманих даних.

Під час заходу учасники обговорили подальші кроки компетентного органу після підписання  Багатосторонньої угоди компетентних органів про автоматичний обмін інформацією про фінансові рахунки (CRS MCAA).

Презентація практичного досвіду однієї з країн ЄС сприятиме вдосконаленню наявних процесів обміну інформацією за запитом та якісній побудові нових, пов’язаних із запровадженням автоматичного обміну податковою інформацією про фінансові рахунки, зокрема, як країни – майбутнього члена ЄС.