Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

ДПС та АППУ провели просвітницький семінар

, опубліковано 23 травня 2023 о 14:36

Державна податкова служба України та Асоціація платників податків України продовжують проведення спільних заходів для платників. Під час сьогоднішньої зустрічі учасники розглянули чергову низку питань сфери оподаткування, якими найбільше цікавиться бізнес.

Представники ДПС розʼяснили причини віднесення платників до категорії ризикових та порядок їх дій для усунення такого статусу, причини зупинення реєстрації податкових накладних/розрахунків коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних. Зокрема, зазначалося, що у таких випадках платнику обовʼязково повідомляється причина такого віднесення або зупинки.

Також податківці поінформували, як та для чого потрібно подавати Таблиці даних платника ПДВ, порядок їх складання. Наголошувалося, що для зручності платників на вебпорталі ДПС створено розділ «Онлайн-навчання», в якому розміщено корисну та важливу інформацію, у тому числі і рекомендації ДПС до оформлення пояснення та надання копій підтверджуючих документів для відновлення реєстрації зупиненої податкової накладної.

Під час заходу учасники також обговорили роботу комісій регіонального рівня з питань зупинення реєстрації податкових накладних, віднесення платника до переліку ризикових у випадку проведення контрольно-перевірочних заходів у його контрагента. Зокрема, в ДПС наголосили, що віднесення платника до категорії ризикових не є підставою для зняття або підтвердження податкового кредиту.

Корисною для учасників зустрічі стала інформація щодо роботи електронних сервісів ДПС, зокрема, в частині використання режимів системи електронного адміністрування пального та спирту етилового. Так, в Електронному кабінеті діють підрежими, які дозволяють вивантажити певні переліки акцизних накладних, відслідкувати транзакцію за реквізитами, переглянути податкові накладні за кодом платника та статусом операції тощо.

Поінформували податківці і про законодавчі новації, які очікуються найближчим часом, у тому числі про зміни до Порядку зупинення ПН/РК, сформовані з урахуванням пропозицій бізнес-асоціацій, бізнесу та громадськості.

У ДПС відзначили готовність до участі у таких просвітницьких заходах, організованих асоціаціями, які дозволяють розʼяснити законодавчі норми, надати практичні рекомендації та на прикладах окремих кейсів акцентувати увагу на найбільш поширених помилках, яких припускаються платники під час виконання своїх податкових зобовʼязань. 

Нагадуємо, що для оперативної комунікації з бізнесом в органах ДПС діють комунікаційні податкові платформи. Отримати розʼяснення також можна за телефонами «гарячих ліній» та у Контакт-центрі ДПС.