Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Представники ДПС взяли участь у XII Податковому форумі

, опубліковано 22 вересня 2023 о 12:03

Актуальні питання сфери оподаткування обговорили учасники XII Податкового форуму, організованого Асоціацією правників України. Представники ДПС взяли участь у роботі двох дискусійних панелей, під час яких розʼяснили основні аспекти окремих напрямів податкового адміністрування.

У рамках першої панелі розглядалися питання функціонування СМКОР. Податківці акцентували увагу на змінах до порядку реєстрації податкових накладних/розрахунків коригування, які набули чинності протягом цього року.

Зокрема, у липні були внесені зміни, які дозволили здійснювати автоматичне розблокування податкових накладних після врахування Таблиці даних платника, а також автоматично розблоковувати накладні після скасування статусу ризиковості платника. У ДПС також розʼяснили алгоритм дій платників у разу зупинення податкових накладних, процедуру оскарження рішень територіальних комісій ДПС тощо.

Під час обговорення другої теми «Податки під час воєнного часу 2.0» представники  ДПС розповіли про основні законодавчі зміни в податковому адмініструванні. Так, під час дискусії говорили про деталі, що стосуються скасування спрощеної системи з особливостями оподаткування: визначення граничного обсягу доходу після повернення на ставку та групу єдиного податку, звітування за період застосування спрощеної системи з особливостями оподаткування. Окремо розповіли фахівці Служби про відновлення реєстрації платника ПДВ після скасування особливостей оподаткування єдиним податком третьої групи за ставкою 2 відсотки.

Також йшлось про часткове зняття обмежень на проведення перевірок і відновлення документальних та фактичних перевірок. У ДПС, зокрема, наголосили, що відбір до перевірок здійснюється з урахуванням ризикоорієнтовної моделі.

Друга дискусійна панель була присвячена питанням міжнародного оподаткування. Представники ДПС, зокрема, розповіли про порядок підтвердження резидентського статусу фізичної особи, порядок застосування міжнародних договорів України про уникнення подвійного оподаткування, а також  порядок оподаткування резидентами України іноземних доходів та права на зарахування податків і зборів, сплачених фізичною особою за межами України у разі декларування зазначених доходів.

Також розглядалися актуальні питання трансфертного ціноутворення, подання повідомлень та звіту про контрольовані іноземні компанії, застосування штрафних санкцій за несвоєчасне подання, права платника у разі самостійно виявлених помилок подати виправлену звітність та уникнути штрафних санкцій, загальної динаміки впровадження в Україні кроків Плану дій BEPS, гармонізація законодавства України з законодавством ЄС та перспективи усунення розбіжностей у законодавчих нормах щодо КІК.

ДПС і надалі долучатиметься до проведення подібних заходів, які дають можливість відкритого діалогу з бізнесом та оперативного розʼяснення змін у податковому законодавстві.

Нагадуємо, що для оперативної комунікації з бізнесом в органах ДПС діють комунікаційні податкові платформи. Отримати розʼяснення також можна за телефонами «гарячих ліній» та у Контакт-центрі ДПС.

Крім того, на вебпорталі ДПС функціонує розділ «Онлайн-навчання», в якому зібрано корисну для платників інформацію щодо оподаткування. Розділ розміщено за посиланням https://tax.gov.ua/baneryi/onlayn-navchannya.

Фотоматеріали по темі

  • Представники ДПС взяли участь у XII Податковому форумі