Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

ДПС фіксує порушення у сфері продажу дороговартісної техніки та електроніки, у тому числі техніки «Apple»

, опубліковано 08 серпня 2024 о 15:19

Державна податкова служба України інформує, що ДПС на постійній основі здійснюється моніторинг та аналіз діяльності суб’єктів господарювання, які проводять розрахункові операції при продажу товарів, у тому числі дороговартісної техніки «Apple», щодо дотримання ними порядку проведення розрахунків.

Так, підрозділами податкового аудиту ДПС за результатами організованих у 2024 році контрольно-перевірочних заходів, проведених у місцях роздрібного продажу дороговартісної техніки, у тому числі техніки «Apple», встановлено численні порушення порядку проведення розрахунків, за які територіальними органами ДПС донараховано штрафні (фінансові) санкції на загальну суму понад 162 млн гривень.

Лише у липні поточного року територіальними підрозділами податкового аудиту активізовано заходи податкового контролю та проведено 230 фактичних перевірок суб’єктів господарювання, які здійснюють діяльність у сфері продажу техніки, у тому числі техніки «Apple», за результатами яких  очікується донарахування порушникам штрафних (фінансових) санкцій на загальну суму понад 72 млн гривень.

Під час перевірок встановлено численні порушення порядку проведення розрахунків, зокрема, не проведення розрахунків через фіскальні реєстратори, реалізація товару, який не облікований у встановленому законодавством порядку за місцем його продажу (працівникам ДПС не надаються підтверджуючі документи щодо походження товарів). 

Слід також відмітити, що з метою встановлення реальних показників виторгів під час перевірок працівниками податкової здійснювався хронометраж за веденням господарської діяльності платників податків, за результатами якого виторги зростали у десять і більше разів. 

Крім того, під час фактичних перевірок встановлено близько 120 випадків використання праці осіб без належного оформлення трудових відносин.

ДПС закликає суб’єктів господарювання здійснювати діяльність у сфері торгівлі дороговартісної техніки та електроніки в правовому полі, виходити з «тіні» шляхом застосування фіскальних реєстраторів розрахункових операцій, використання оформленої найманої праці осіб, реалізації дороговартісного товару, який облікований у встановленому законодавством порядку та має підтверджуючі документи щодо походження. 

Робота ДПС щодо виявлення суб’єктів господарювання, які здійснюють нелегальну торгівлю продукцією «Apple», у тому числі, які не фіксують розрахункові операції та не забезпечують прозорість операцій шляхом реєстрації всіх продажів товарів через фіскальні реєстратори, триватиме надалі.