Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Правоохоронними органами за участі ДПС викрито столичного блогера на несплаті податків на суму понад 200 млн гривень

, опубліковано 16 серпня 2024 о 16:53

Правоохоронними органами за участі ДПС встановлено факт несплати податків на суму понад 200 млн грн відомим столичним блогером.

Станом на 16.08.2024 останньому повідомлено про підозру в умисному ухиленні від сплати податків в особливо великих розмірах та легалізації майна, одержаного злочинним шляхом (ч. 3 ст. 212, ч. 1 ст. 209 КК України).

За даними слідства, з січня 2020 року по серпень 2023 року підозрюваний набув необґрунтовані доходи – віртуальні активи в криптовалюті, що згідно з офіційним курсом НБУ на дату отримання коштів еквівалентно більше мільярда гривень.

Кошти блогер отримав від здійснення господарської діяльності незареєстрованої в установленому законом порядку компанії, яка надає послуги з так званого арбітражу Інтернет-трафіку.

З метою приховування сум фактично отриманих доходів підозрюваний переводив кошти у криптовалюту з використанням платіжних систем та електронних гаманців, зареєстрованих на нього та його довірених осіб. У подальшому кошти обготівковували та отримували в пунктах обміну валют на території м. Києва та в інших містах.

Всі набуті активи не були відображені в деклараціях про майновий стан і доходи за 2020 – 2023 роки, податки з них не сплачувалися.

Це може свідчити про те, що підозрюваний ухилився від сплати податків до бюджету на загальну суму 213 млн грн. Частину з цих коштів він легалізував – придбав елітні об’єкти нерухомості та автомобілі преміум класу.

З метою приховування придбаного майна блогер оформлював право власності на своїх близьких родичів та наближених до нього осіб.