Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

ДПС продовжує фіксувати порушення у сфері продажу дороговартісної техніки та електроніки, у тому числі техніки «Apple»

, опубліковано 10 жовтня 2024 о 17:00

ДПС на постійній основі здійснюється моніторинг та аналіз діяльності суб’єктів господарювання, які проводять розрахункові операції при продажу товарів, у тому числі коштовної техніки «Apple», щодо дотримання ними порядку проведення розрахунків.

Так, підрозділами податкового аудиту ДПС за результатами проведених у 2024 році майже 1,5 тис. перевірок з питань порядку проведення розрахунків встановлено численні порушення порядку проведення розрахунків у місцях роздрібного продажу дороговартісної техніки, у тому числі техніки ТМ «Apple», за результатами яких територіальними органами ДПС донараховано штрафні (фінансові) санкції на загальну суму понад 460 млн гривень.

У вересні поточного року територіальними підрозділами податкового аудиту ДПС продовжено активізацію заходів податкового контролю та проведено 286 фактичних перевірок суб’єктів господарювання, які здійснюють діяльність у сфері продажу техніки, у тому числі техніки ТМ «Apple», за результатами яких до порушників очікується донарахування штрафних (фінансових) санкцій на загальну суму майже 100 млн гривень.

Понад 95 відс. штрафних (фінансових) санкцій, встановлених працівниками ДПС за порушення вимог порядку проведення розрахунків (не видача відповідних розрахункових документів, реалізація товарів, які необліковані у встановленому порядку), може свідчити про потрапляння дороговартісної техніки та електроніки на територію України поза митним контролем або з приховуванням від митного контролю такої техніки.

Крім того, у вересні 2024 року під час фактичних перевірок суб’єктів господарювання, які здійснюють діяльність у сфері продажу техніки, у тому числі техніки ТМ «Apple», встановлено майже 200 випадків використання праці осіб без належного оформлення трудових відносин.

Також працівниками ДПС встановлено, що діяльність з продажу дороговартісної техніки ТМ «Apple» здійснюється, як правило, через фізичних осіб – підприємців, які перебувають на спрощеній системі оподаткування.

Такі фізичні особи – підприємці реєструються, як правило, на співробітників торгових мереж технікою за вимогою та домовленістю із власниками таких мереж. 

Водночас до суб’єктів господарювання, у тому числі фізичних осіб – підприємців, які здійснюють розрахункові операції за товари (послуги), за порушення вимог Закону України від 06 липня 1995 року № 265/95-ВР «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» за рішенням відповідних контролюючих органів застосовуються штрафні (фінансові) санкції.

Таким чином у кінцевому випадку штрафи застосовуються органами ДПС до фізичних осіб – підприємців, які фактично є співробітниками торгових мереж технікою та погодилися на реєстрацію як фізичні особи – підприємці.   

За результатами проведених фактичних перевірок до співробітників торгових мереж технікою ДПС застосовані мільйонні суми штрафних (фінансових) санкцій, у деяких випадках співробітники не володіють інформацією про донараховані до них значні штрафні (фінансові) санкції.   

ДПС звертає увагу громадян, яких власники торгових мереж заохочують здійснювати реєстрацію як фізичних осіб – підприємців, на те, що у разі встановлення ДПС порушень при здійсненні господарської діяльності донарахування податків, зборів та штрафних (фінансових) санкцій застосовується безпосередньо до фізичної особи – підприємця.