Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Регіональним представником Уповноваженого ВРУ з прав людини в Дніпропетровській області для податківців проведено семінар – навчання

, опубліковано 24 січня 2020 о 15:47

Регіональним представником Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини в Дніпропетровській області Тетяною Кокшаровою для працівників Головного управління ДПС у Дніпропетровській області проведено семінар – навчання на тему «Дотримання вимог Закону України «Про доступ до публічної інформації»».

Семінар відбувся за участі керівництва ГУ ДПС та керівників усіх структурних підрозділів ГУ ДПС.

Тема дотримання вимог Закону України «Про доступ до публічної інформації» (далі – Закон) є надзвичайно важливою, адже за родом діяльності податкова служба доволі часто працює з такою інформацією. Цей Закон визначає порядок здійснення та забезпечення права кожного на доступ до інформації, що знаходиться у володінні суб’єктів владних повноважень, інших розпорядників публічної інформації, визначених вказаним Законом, та інформації, що становить суспільний інтерес.

Регіональний представник Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини в Дніпропетровській області нагадала фахівцям ГУ ДПС основні вимоги Закону та акцентувала увагу на його важливих нормах.

Так, Тетяна Кокшарова зазначила, що усі розпорядники інформації незалежно від нормативно-правового акта, на підставі якого вони діють, при вирішенні питань стосовно доступу до інформації мають керуватися Законом.

Закон не застосовується у разі отримання інформації суб’єктами владних повноважень при здійсненні ними своїх функцій.

Закон також не поширюється на відносини у сфері звернень громадян, які регулюються спеціальним законом – Законом України «Про звернення громадян.

Регіональний представник Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини в Дніпропетровській області зупинилась на питаннях службової інформації; інформації, яка не може бути обмежена у доступі, а також плати за інформацію.

Особливу увагу Тетяна Кокшарова приділила питанням відмови в задоволенні запиту на інформацію та зобов’язанням розпорядників інформації.

«Розпорядники зобов’язані вести облік запитів на інформацію. Для забезпечення збереження та доступу до публічної інформації документи, що знаходяться у суб’єктів владних повноважень, підлягають обов’язковій реєстрації в системі обліку. Реєстрації в системі обліку підлягають всі документи розпорядника незалежно від їхнього змісту, форми фіксації (паперова, електронна), місця створення (створені самим розпорядником чи отримані від інших осіб), режиму доступу тощо. Відповідно, реєстрація та оприлюднення лише правових актів розпорядника не може вважатися повним виконанням норми Закону», – констатувала Тетяна Кокшарова.

Наприкінці семінару податківці поспілкувались з Регіональним представником Уповноваженого Верховної ради України з прав людини в Дніпропетровській області з найбільш актуальних питань.

Тетяні Кокшаровій висловлена щира подяка за змістовну та цікаву інформацію, що обов’язково буде корисною, як у роботі фахівців податкової, так і у їх житті.

Звертаємо увагу, що інформаційний обмін з платниками податків Дніпропетровської області стосовно публічної інформації здійснюється за допомогою спеціальної електронної поштової скриньки publik436@sfs.gov.ua .

Крім того ГУ ДПС, для забезпечення прозорості діяльності, здійснює оприлюднення публічної інформації у формі 6-ти наборів відкритих даних на «Єдиному державному web-порталі відкритих даних» data.gov.ua та на субсайті «Територіальні органи ДПС у Дніпропетровській області» (dp.tax.gov.ua).