Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Одещина: за користування природними ресурсами до зведеного бюджету сплачено 20,4 млн грн рентної плати

, опубліковано 26 червня 2020 о 08:19

За січень-травень 2020 року до бюджетів всіх рівнів платники Одеського регіону сплатили 20,4 млн грн рентної плати за користування природними ресурсами.

З них до державного бюджету за 5 місяців поточного року сплачено 12,7 млн грн рентної плати. Найбільшу частку у надходженнях від рентної плати до державного бюджету складає рентна плата за спеціальне використання води – 6,1 млн гривень (48,4 %).

Також до державного бюджету сплачено майже 4,5 млн грн рентної плата за користування надрами та 2,1 млн грн рентної плати за користування радіочастотним ресурсом України.

До місцевих бюджетів впродовж січня-травня 2020 року сплачено 7,7 млн грн рентної плати, у тому числі: 5 млн грн рентної плати за спеціальне використання води; 2,2 млн грн рентної плати за користування надрами та майже 0,5 млн грн рентної плати за спеціальне використання лісових ресурсів.

У Головному управлінні ДПС в Одеській області нагадують, що 25 травня 2020 року набув чинності Закон України від 16 січня 2020 року № 466-ІХ «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо вдосконалення адміністрування податків, усунення технічних та логічних неузгодженостей у податковому законодавстві» (крім деяких змін, які набирають чинності з 01 липня 2020 року та з 01 січня 2021 року) (далі – Закон № 466-ІХ).

Законом № 466-ІХ, зокрема:

- змінюються ставки рентної плати за користування надрами для видобування корисних копалин (чорних металів (крім залізної руди), кольорових та легувальних металів; залізної руди);

- уточнюється перелік операцій, до яких застосовуються коригуючі коефіцієнти, що визначаються залежно від виду корисної копалини (мінеральної сировини) та умов її видобування;

- змінюються деякі діапазони частот, за які сплачується рентна плата;

- уточнюються ставки рентної плати за спеціальне використання лісових ресурсів, а саме зменшені категорії з 5 до 3.