Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

З початку 2020 року правом на податкову знижку скористались 2504 громадянина Одеської області

, опубліковано 24 липня 2020 о 16:11

Станом на 01.07.2020 року загальна сума податку на доходи фізичних осіб, яка підлягає поверненню складає 7,8 млн гривень.

Нагадуємо, платник податку має право включити до податкової знижки у зменшення оподатковуваного доходу платника податку за наслідками звітного 2019 року витрати, перелік яких визначено  пунктом 166.3 статті 166 Податкового кодексу України, а саме:

- частину суми процентів, сплачених за користування іпотечним кредитом;

- пожертвування або благодійні внески неприбутковим організаціям;

- сума коштів, сплачених на користь закладів освіти для компенсації вартості навчання;

- страхові платежі (внески, премії) за договорами довгострокового страхування життя та пенсійні внески в рамках недержавного пенсійного забезпечення;

-         суму витрат на оплату допоміжних репродуктивних технологій;

-         суму витрат на оплату державних послуг, пов'язаних з усиновленням дитини, включаючи сплату державного мита;

-         суму коштів, сплачених у зв'язку з переобладнанням транспортного засобу;

-         суму витрат на сплату видатків на будівництво (придбання) доступного житла, визначеного законом, у тому числі на погашення пільгового іпотечного житлового кредиту, наданого на такі цілі, та процентів за ним;

-         суму коштів у вигляді орендної плати за договором оренди житла (квартири, будинку), оформленим відповідно до вимог чинного законодавства, фактично сплачених платником податку, який має статус внутрішньо переміщеної особи.

Звертаємо увагу, що Законом України від 16.01.2020 № 466-IX «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо вдосконалення адміністрування податків, усунення технічних та логічних неузгодженостей у податковому законодавстві» внесені зміни до підпунктів 166.2.1 та 166.2.2 пункту 166.2 статті 166 Податкового кодексу України (далі - ПКУ).

 

Відповідно до вказаних змін, уточнено перелік документів, які підтверджують витрати, що включаються до складу податкової знижки (платіжні та розрахункові документи, зокрема, квитанції, фіскальні або товарні чеки, прибуткові касові ордери, що ідентифікують продавця товарів (робіт, послуг) і особу, яка звертається за податковою знижкою (їх покупця (отримувача), а також копії договорів за їх наявності, в яких обов’язково повинно бути відображено вартість таких товарів (робіт, услуг) і строк оплати за такі товари (роботи услуги).

Також встановлено, що копії зазначених документів (крім електронних розрахункових документів) надаються разом з декларацією про майновий стан і доходи, а оригінали цих документів підлягають зберіганню платником податку протягом строку давності, встановленого ПКУ.

У разі, якщо відповідні документи підтверджені електронним розрахунковим документом, платник податків зазначає в податковій декларації лише реквізити електронного розрахункового документа.

Таким чином, фізичні особи – платники податку на доходи фізичних осіб, які з метою реалізації права на податкову знижку будуть подавати декларації про майновий стан і доходи після 23 травня 2020 року, зобов’язані разом з податковою декларацією також надати копії документів, що підтверджують витрати, які включаються до складу податкової знижки.

Громадяни, які мають право на податкову знижку за результатами 2019 року, –  можуть подати декларацію до 31 грудня 2020 року включно.

Враховуючи карантинні заходи, подати декларацію можна надіславши її поштою або засобами електронного зв’язку, скориставшись Електронним кабінетом.

Для подання декларації про майновий стан і доходи в електронному вигляді пропонуємо переглянути відеоурок за посиланнями: 

 

https://tax.gov.ua/media-tsentr/videogalereya/videouroki/5977.html

https://www.youtube.com/watch?v=YOhECvfE0Z4

https://www.facebook.com/107383900636180/videos/1407838859418903/