Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

На Дніпропетровщині сума задекларованих іноземних доходів зросла на 622 млн гривень

, опубліковано 13 листопада 2020 о 17:51

За підсумками поточної деклараційної кампанії станом на 01.11.2020 громадянами Дніпропетровської області подано 215 податкових декларацій про майновий стан і доходи за 2019 рік, в яких задекларовано отримані іноземні доходи у розмірі 765,1 млн грн, що на 622 млн грн більше ніж у минулому році.

Від декларування громадянами іноземних доходів до бюджету надійшло 76,4 млн грн податку на доходи фізичних осіб (далі – ПДФО), що на 50,9 млн грн більше ніж у минулому році, та 11,5 млн грн військового збору, що на 9,5 млн грн більше суми минулого року.

Нагадуємо, що податкова декларація про майновий стан і доходи (далі – Декларація) в обов’язковому порядку подається при отриманні, зокрема, доходів з іноземних джерел, оскільки фізичні особи – резиденти України, які отримують доходи як з джерела їх походження в Україні, так і іноземні доходи, є платниками ПДФО.

Згідно з п.п.14.1.55 п. 14.1 ст. 14 Податкового кодексу України (далі – ПКУ) дохід, отриманий з джерел за межами України, – це будь-який дохід, отриманий резидентами, у тому числі від будь-яких видів їх діяльності за межами митної території України, включаючи проценти, дивіденди, роялті та будь-які інші види пасивних доходів, спадщину, подарунки, виграші, призи, доходи від виконання робіт (надання послуг) за цивільно-правовими та трудовими договорами, від надання резидентам в оренду (користування) майна, розташованого за межами України, доходи від продажу майна, розташованого за межами України, дохід від відчуження інвестиційних активів, у тому числі корпоративних прав, цінних паперів тощо; інші доходи від будь-яких видів діяльності за межами митної території України.

При цьому у разі, якщо джерело виплат будь-яких оподатковуваних доходів є іноземним, сума такого доходу включається до загального річного оподатковуваного доходу платника ПДФО – отримувача, який зобов’язаний подати річну Декларацію. Такі доходи оподатковуються ПДФО за ставкою, визначеною у п. 167.1 ст. 167 ПКУ, та підлягають оподаткуванню військовим збором.

Водночас платник ПДФО може зменшити суму річного податкового зобов’язання з ПДФО на суму податків, сплачених за кордоном, відповідно до норм міжнародних договорів, згода на обов’язковість яких надана Верховною Радою України.