Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Майже 3 тисячі прикарпатців подали податкові декларації на отримання податкової знижки

, опубліковано 29 липня 2022 о 15:03

З початку року 5690 прикарпатців уже задекларували свої доходи, які вони отримали торік. З них 2944 громадянина подали податкові декларації на отримання податкової знижки. Про це повідомили в Головному управлінні ДПС в Івано-Франківській області.

Загальна сума задекларованих громадянами доходів склала 1408,7 мільйона гривень. До сплати відповідно нараховано 81,9 мільйона гривень податку на доходи фізичних осіб та 9,6 мільйона гривень військового збору. На сьогодні до бюджету прикарпатцями уже сплачено 25,6 мільйона гривень ПДФО та 4,4 млн гривень військового збору.

Також 2944 громадянина скористались правом на отримання податкової знижки, до повернення задекларовано 10,8 мільйона гривень. При цьому на сьогодні 1887 таким громадянам вже повернуто 6,7 мільйона гривень.

Серед усіх поданих громадянами декларацій 1201 становлять декларації, в яких вказувався дохід, отриманий від спадщини, загальна сума за якими склала 191,4 мільйона гривень. Також 530 прикарпатців задекларували доходи, а це 61,5 мільйона гривень, отримані від продажу нерухомого чи рухомого майна, та 68 громадян задекларували інвестиційний прибуток в сумі 329,9 мільйона гривень. Декларували мешканці області і доходи, одержані від надання майна в оренду, іноземні та інші доходи.

Нагадаємо, громадяни мають право на податкову знижку на витрати на оплату навчання за себе чи за членів сім’ї I ступеня споріднення, витрати на лікування від коронавірусу, витрати на оплату допоміжних репродуктивних технологій, а також на всиновлення дитини, витрати на сплату видатків на будівництво (придбання) доступного житла, витрати на переобладнання транспортного засобу для роботи на скрапленому газі або біопаливі, страхові платежі, проценти за іпотеку, витрати на орендну плату житла внутрішньо переміщених осіб. Повернути також можна частину від пожертвувань або благодійних внесків, наданих неприбутковим організаціям.

Подати декларацію на отримання податкової знижки можна до 31 грудня 2022 року, однак таке право надається лише громадянам України, які отримують заробітну плату, з якої сплачується податок на доходи фізичних осіб.

Нагадаємо, що для зручності платників податків запроваджено електронний сервіс в Електронному кабінеті (cabinet.tax.gov.ua) у розділі «ЕК для громадян» – «Податкова декларація про майновий стан і доходи», який надає можливість громадянам подати декларацію в електронному вигляді. Скористатись зазначеним сервісом зможуть особи, які ідентифіковані за особистим ключем, виданим кваліфікованим надавачем електронних довірчих послуг.