Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Буковина: з початку року надходження до бюджетів усіх рівнів склали 4 млрд 586,4 млн грн податкових платежів

, опубліковано 05 червня 2024 о 11:44

За інформацією в. о. начальника Головного управління ДПС у Чернівецькій області Теодозії Чернецької, до зведеного бюджету у січні – травні  2024 року буковинські платники заплатили 4 млрд 586,4 млн грн податкових платежів, що 1 млрд 545 млн грн, або більше як 50,8 відсотка перевищує надходження за аналогічний період минулого року.

Теодозія Чернецька зазначила, що приросту досягнуто майже за всіма основними платежами, у тому числі, за рахунок зростання податку на прибуток, податку на додану вартість, податку на доходи фізичних осіб, єдиного податку, плати за землю та військового податку.

За п’ять місяців 2024 року до державного бюджету спрямовано податків на суму майже 2 млрд 287,7 млн грн, а до місцевих бюджетів – 2 млрд 298,7 млн гривень.

 Порівняно з січнем – травнем 2023 року позитивна динаміка надходжень податкових платежів відмічається як до державного бюджету, так і до місцевих бюджетів і відповідно складає: 1 млрд 68,3 млн грн до державного і 476,7 до місцевих бюджетів.

У структурі всіх надходжень основним є податок на доходи фізичних осіб – зібрано 1 млрд 983,8 млн грн, що на 372,2 млн грн більше, ніж за аналогічний період торік. Серед ключових також податок на додану вартість та податок на прибуток – надійшло понад 594 млн грн (+261,0 млн грн) та 279 млн грн (+95,8 млн гривень).

Значні надходження отримали місцеві бюджети і від платників «спрощенців» – 446,6 млн грн єдиного податку (+123,8 млн грн), а також від землевласників та землекористувачів – 217,1 млн грн  плати за землю (+31,8 млн гривень).

 Щодо військового податку, то буковинці зі своїх доходів сплати понад 170,6 млн грн, а це на 19,9 млн грн більше ніж у 2023 році.

Теодозія Чернецька зауважила, що в умовах війни вкрай актуально підтримувати стабільну тенденцію нарощування бюджетних надходжень. Задля цього податківці ефективно працюють, щоб не допускати ризиків при сплаті ПДВ та відшкодуванні його з бюджету; посилюють боротьбу з порушеннями під час обігу підакцизних товарів (тютюну, алкоголю, пального).

Також для збільшення сплати податку на доходи фізичних осіб та військового збору фахівці відомства спільно з Держпраці продовжують спільну інформаційну кампанію щодо переваг оформлення трудових відносин та ризиків незадекларованої праці в умовах воєнного стану.

«Тобто податківці будуть працювати на засадах партнерства з тими платниками, які сумлінно сплачують податки, а щодо тих платників, які ухиляються, мають обов’язок законними методами звести до мінімуму ризики та залучити до оподаткування кошти, що перебувають у тіньовій сфері», – підсумувала Теодозія Чернецька.

Дякуємо всім, хто сплачує податки заради України!

Дякуємо всім, хто б’ється заради України! 

Разом ми – сила!