Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Платники Закарпаття упродовж січня – червня 2024 року сплатили понад 5,2 млрд грн ЄСВ

, опубліковано 12 липня 2024 о 10:07

Платники Закарпатської області упродовж першого півріччя 2024 року сплатили 5 млрд 237 млн грн єдиного соціального внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування. Ця сума на понад 508 млн грн більша за надходження єдиного внеску протягом аналогічного періоду у 2023 році.

У Головному управлінні ДПС у Закарпатській області нагадують, що ЄСВ є джерелом наповнення фондів соціального страхування, з яких здійснюються виплати пенсій, забезпечуються соціальні гарантії на випадок безробіття, нещасних випадків на виробництві чи професійних захворювань.

Оскільки єдиний внесок сплачують роботодавці за належно оформлених працівників, а також фізичні особи – підприємці та особи, які провадять незалежну професійну діяльність, гарантією надходження цього платежу до бюджету є легальна зайнятість.

Фахівці ДПС зауважують, що розміри єдиного внеску, який потрібно сплачувати підприємцям за себе та роботодавцям за найманих працівників, з 1 квітня 2024 року складають :

- мінімальний страховий внесок з ЄСВ, який потрібно сплачувати за основних працівників, – 1760 грн;

- максимальна база для нарахування ЄСВ – 120000 грн;

- максимальний ЄСВ – 26400 грн за місяць (22 % від 15 мінімальних зарплат);

- ЄСВ для ФОП – єдинників, осіб, які провадять незалежну професійну діяльність, у розрахунку на місяць – 1760 гривень.

Єдиний внесок підлягає сплаті незалежно від фінансового стану платника (за наявності у платника єдиного внеску одночасно із зобов’язаннями зі сплати єдиного внеску зобов’язань із сплати податків, інших обов’язкових платежів, передбачених законом, або зобов’язань перед іншими кредиторами – зобов’язання зі сплати єдиного внеску мають пріоритет перед усіма іншими зобов’язаннями, крім зобов’язань з виплати заробітної плати (доходу), і виконуються у першу чергу.