Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Щодо реєстрації акцизних складів

, опубліковано 07 грудня 2021 о 09:29

Державна податкова служба України звертає увагу платників податків, які отримують пальне для власного споживання про встановлений законодавством обов'язок реєстрації акцизних складів.

Платники податків, які отримують протягом календарного року пальне в обсягах, що перевищують 1000 кубічних метрів (10000 кубічних метрів для суб’єктів господарювання - платників єдиного податку четвертої групи) зобов’язані зареєструвати приміщення або території, де провадиться господарська діяльність шляхом навантаження-розвантаження чи зберігання пального як акцизні склади в системі електронного адміністрування реалізації пального та спирту етилового.

Така вимога передбачена п. п. 230.1.2 п. 230.1 ст. 230 Податкового кодексу України.

При цьому необхідно врахувати, що не підлягають реєстрації як акцизні склади в системі електронного адміністрування реалізації пального та спирту етилового:

- паливний бак як ємність для зберігання пального безпосередньо в транспортному засобі або обладнанні чи пристрої;

- приміщення або територія де зберігається або реалізується виключно пальне у споживчій тарі ємністю до 5 літрів включно, отримане від виробника або особи, яка здійснила його розлив у таку тару.

Відсутність з вини платника податку реєстрації акцизних складів у системі електронного адміністрування реалізації пального та спирту етилового тягне за собою накладення штрафу в розмірі 1 млн гривень, а при повторному порушенні протягом року – 2 млн гривень.

Враховуючи вищевикладене, ДПС просить платників податків забезпечити контроль за обсягами пального, що отримується від постачальників, та за необхідності своєчасною реєстрацією акцизних складів.