Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Зміни щодо порядку реєстрації та обліку нерезидентів (іноземних юридичних компаній, організацій), та їх відокремлених підрозділів

опубліковано 09 квітня 2021 о 16:01

19.03.2021 набрав чинності наказ Міністерства фінансів України від 08.02.2021 № 62 «Про затвердження Змін до Порядку обліку платників податків і зборів» (далі – Наказ № 62), зареєстрований у Міністерстві юстиції України 16.03.2021 за № 340/35962.

Метою Наказу № 62, в першу чергу, є приведення Порядку обліку платників податків і зборів, затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 09 грудня 2011 року № 1588 та зареєстрованого у Міністерстві юстиції України 14 травня 2014 року за № 503/25280 (далі – Порядок) у відповідність до змін, внесених до Податкового кодексу України законами України від 16 січня 2020 року № 466-IX «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо вдосконалення адміністрування податків, усунення технічних та логічних неузгодженостей у податковому законодавстві» та від 14 липня 2020 року № 786-IX «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо функціонування електронного кабінету та спрощення роботи фізичних осіб – підприємців».

Коментарі щодо змін, які стосуються виконання нерезидентами та їх відокремленими підрозділами обов’язків щодо обліку та реєстрації платниками податків, детально викладені в Інформаційному листі № 19 «Щодо оподаткування нерезидентів та їх постійних представництв за результатами 2020 року та реєстрації платниками податків з 1 січня 2021 року», розміщеному за посиланням: https://tax.gov.ua/podatki-ta-zbori/informatsiyni-listi/452561.html.

Наказом № 62 внесено зміни до процедур взяття на облік у контролюючих органах нерезидентів (іноземних юридичних компаній, організацій), які здійснюють в Україні діяльність через відокремлені підрозділи, у тому числі, постійні представництва, або придбавають нерухоме майно або отримують майнові права на таке майно в Україні, або відкривають рахунки в банках України відповідно до статті 6 Закону України "Про платіжні системи та переказ коштів в Україні".

Зокрема встановлено, що основним місцем обліку нерезидента є контролюючий орган, в якому нерезидент зареєстрований платником податку на прибуток, а у разі відсутності такої реєстрації – контролюючий орган, в якому нерезидента взято на облік за правилом першої події відповідно до норм пункту 64.5 статті 64 розділу II Податкового кодексу України.

Викладено у новій редакції додаток 6 до Порядку. Цим додатком замість форми заяви про реєстрацію постійного представництва нерезидента в Україні як платника податку на прибуток (форма № 1-РПП) впроваджено форму заяви про взяття на облік нерезидента або його відокремленого підрозділу (форма № 1-ОПН).

Уточнено перелік документів, що подаються до контролюючого органу для взяття на облік нерезидентів, відокремлених підрозділів нерезидентів, у тому числі, постійних представництв нерезидентів разом із заявою № 1-ОПН.

Викладено у новій редакції розділ V Порядку:

-  щодо порядку взяття на облік та реєстрації нерезидента платником податку на прибуток у контролюючих органах;

-  щодо процедури зняття з обліку нерезидента як платника податку на прибуток у зв’язку з припиненням нерезидентом господарської діяльності через постійне представництво (постійні представництва) за наявності відповідних підстав (умов) для такого припинення.