Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Лист ДПС України від 20.01.2012р. № 828/5/17-3216

опубліковано 25 грудня 2012 о 11:49

ДЕРЖАВНА ПОДАТКОВА СЛУЖБА УКРАЇНИ

ЛИСТ

20.01.2012р. № 828/5/17-3216

 

Щодо збору за першу реєстрацію транспортних засобів

 

Державна податкова служба України повідомляє, що з 1 січня 2011 року набрав чинності розділ VII «Збір за першу реєстрацію транспортного засобу» Податкового кодексу України, яким визначено платників збору, об’єкти оподаткування, ставки збору, порядок його обчислення і строки сплати, а також встановлені пільги.

Відповідно до ст. 231 Податкового кодексу платниками збору є юридичні та фізичні особи, які здійснюють першу реєстрацію в Україні транспортних засобів, що відповідно до ст. 232 цього Кодексу є об'єктами оподаткування.

Відповідно до п.п. 14.1.163 п. 14.1 ст. 14 Податкового кодексу перша реєстрація транспортного засобу - реєстрація транспортного засобу, яка здійснюється уповноваженими державними органами України щодо цього транспортного засобу в Україні вперше.

Об’єктами оподаткування збором за першу реєстрацію транспортного засобу є, зокрема, судна, зареєстровані у Державному судновому реєстрі України або у Судновій книзі України, база оподаткування збором для яких визначається:

а) для суден, обладнаних двигуном, в тому числі електродвигуном, - за потужністю двигуна в кВт;

 

б) для суден, які не обладнані двигуном, - за довжиною корпусу судна в сантиметрах.

Для цілей Податкового кодексу в п.п. 14.1.251 п. 14.1. ст. 14 дано визначення для транспортних засобів, що використовувалися, це - транспортні засоби, на які уповноваженими державними органами, в тому числі іноземними, видані реєстраційні документи, що дають право експлуатувати такі транспортні засоби. Новий транспортний засіб згідно п.п. 14.1.124 Податкового кодексу – це транспортний засіб, що не має актів державної реєстрації уповноважених органів, у тому числі іноземних, які дають право на його експлуатацію.

Для транспортних засобів, які є об’єктом оподаткування ставки збору залежать від типів транспортних засобів, для яких встановлено наступні ставки:

Група

Потужність двигуна, кВт

Ставка збору, гривень за 1 кВт потужності двигуна

для суден, оснащених стаціонарним або підвісним двигуном (двигунами)

1

до 55 (включно)

2,72

2

понад 55

3,27

Група

Довжина корпусу судна, метрів

Ставка збору, гривень за 100 сантиметрів довжини корпусу судна

для суден, не оснащених двигуном

3

до 7,5 (включно)

7,62

4

понад 7,5

15,25

Збір за першу реєстрацію суден згідно Податкового кодексу розраховується як добуток бази оподаткування, ставки збору та відповідних коефіцієнтів, які прописані у п. 234.4. ст. 234 і залежать від виду та терміну протягом якого використовується транспортний засіб до моменту його першої реєстрації в Україні.

Від сплати збору звільняються (п.235.1 ст.235 Податкового кодексу)  легкові автомобілі для інвалідів, транспортні засоби будинків-інтернатів для громадян похилого віку та інвалідів, дитячих будинків-інтернатів, пансіонатів для ветеранів війни і праці, геріатричних пансіонатів, реабілітаційних установ для інвалідів та дітей-інвалідів, що фінансуються з державного та місцевого бюджетів.

Збір сплачується фізичними та юридичними особами перед проведенням першої реєстрації в Україні транспортних засобів за місцем реєстрації транспортних засобів за ставками, які діють на день сплати.

Для юридичних осіб п.239.2. ст. 239 Податкового кодексу, встановлено обов’язок подання розрахунку суми збору за першу реєстрацію транспортного засобу, згідно якого вони зобов’язані в десятиденний строк після першої реєстрації в Україні транспортних засобів подати до відповідного органу державної податкової служби за місцем свого знаходження та за місцем реєстрації транспортного засобу розрахунок суми збору за такі транспортні засоби за формою, встановленою центральним органом державної податкової служби за погодженням з Міністерством фінансів України.

Разом з розрахунком збору за першу реєстрацію платник цього збору  обов'язково повинен додавати копію реєстраційного документу, завіреного відповідним уповноваженим державним органом України, який проводив таку реєстрацію.

Платники збору зобов'язані при першій реєстрації в Україні пред'являти квитанції або платіжні доручення про сплату збору з відміткою банку про дату виконання платіжного доручення, а платники, звільнені від сплати збору, - відповідний документ, що дає право на користування такими пільгами.

У разі відсутності документів про сплату збору або документів, що дають право на користування пільгами, перша реєстрація в Україні не проводиться.

Разом з тим, відповідно до  п.239.5 ст. 239 податкового кодексу, органи, що проводять державну реєстрацію транспортних засобів, зобов'язані повідомляти органи державної податкової служби про зареєстровані транспортні засоби, а також про осіб, на яких вони зареєстровані. Форма та порядок подання вказаної інформації затверджений Наказом ДПА України від 23.12.10 № 995 та зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 30.12.10 за № 1424/18719

 

Директор Департаменту

оподаткування фізичних осіб                                                         В.В. Бусарєв