Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Лист ДПС України від 02.08.2012р. № 21000/7/17-1217

опубліковано 25 грудня 2012 о 11:58

ДЕРЖАВНА ПОДАТКОВА СЛУЖБА УКРАЇНИ

ЛИСТ

02.08.2012р. № 21000/7/17-1217

 

Про застосування адміністративної та фінансової відповідальності до платників  єдиного податку -фізичних осіб

 

Державна  податкова служба  України  з метою  практичного застосування окремих норм Податкового кодексу України у зв’язку із набранням чинності Закону   України  від 24.04.12 №4834-УІ «Про  внесення змін  до  Податкового кодексу  України щодо  удосконалення деяких  податкових норм» (далі  - Закон №4834-УІ) у частині  питання запровадження  мораторію на  застосування окремих видів  фінансової та  адміністративної відповідальності до  фізичних осіб – підприємців – платників єдиного  податку в 2012 році    повідомляє.

Органи державної влади, їх посадові особи відповідно до приписів частини другої статті 19 Конституції зобов’язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, передбачені Конституцією та законами України.

Повноваження, підстави та спосіб дій органів державної податкової служби та їх посадових осіб, права, обов’язки та відповідальність платників податків визначені Податковим кодексом України від 02.12.10  №2755-ІУ (далі  - Кодекс).

За порушення законів з питань оподаткування та іншого законодавства, контроль за дотриманням якого покладено на контролюючі органи, застосовується, зокрема, такі види відповідальності як фінансова та адміністративна (підпункти 111.1.1, 111.1.2 пункту 111.1 статті 111 Кодексу).    

Відповідно до пункту 111.2 статті 111 Кодексу фінансова відповідальність за порушення законів з питань оподаткування та іншого законодавства встановлюється та застосовується згідно з цим Кодексом та іншими законами. Фінансова відповідальність застосовується у вигляді штрафних (фінансових) санкцій (штрафів) та/або пені.       

Пунктом 113.3 статті 113 Кодексу встановлено, що штрафні (фінансові) санкції (штрафи) за порушення норм законів з питань оподаткування або іншого законодавства, контроль за дотриманням якого покладено на органи державної податкової служби, застосовуються у порядку та розмірах, встановлених Кодексом та іншими законами України.

Застосування за порушення норм законів з питань оподаткування або іншого законодавства, контроль за дотриманням якого покладено на органи державної податкової служби, штрафних (фінансових) санкцій (штрафів), не передбачених іншими законами України, не дозволяється.

Законом №4834-VI внесено зміни до Кодексу зокрема, в частині не застосування до фізичних осіб – підприємців – платників єдиного податку в 2012 році окремих видів фінансової та адміністративної відповідальності.

Пунктом 300.1 статті 300 Кодексу встановлено, що платники єдиного податку несуть відповідальність відповідно до цього Кодексу за правильність обчислення, своєчасність та повноту сплати сум єдиного податку, а також за своєчасність подання податкових декларацій.

Так, абзацом другим пункту 7 підрозділу 10 розділу XX „Перехідні положення” Кодексу визначено, що штрафні санкції до платників єдиного податку за порушення у 2012 році порядку обчислення, правильності заповнення податкових декларацій платника єдиного податку та повноти сплати сум єдиного податку платниками не застосовуються.

При цьому, у відповідності із пунктом 4 розділу II „Перехідні положення” Закону  №4834-VI адміністративні стягнення (штрафи), передбачені статтею 1641 Кодексу України про адміністративні правопорушення за неправильність заповнення у 2012 році платниками єдиного податку книги обліку доходів та книги обліку доходів і витрат, не застосовуються.

Тобто, у 2012 році мораторій на застосування штрафних (фінансових) санкцій не поширюється на окремі види відповідальності за порушення чинного законодавства, що застосовується до фізичних осіб – підприємців – платників єдиного податку, зокрема, за несвоєчасну сплату щомісячних авансових внесків єдиного податку; квартальних платежів, та неподання або несвоєчасне подання податкової звітності.

 

Заступник Голови                                                                         А.П. Ігнатов