Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Лист ДПС України від 01.08.2012 №20819/7/15-2117 "Про сплату збору за спеціальне використання води"

опубліковано 25 грудня 2012 о 15:09

ДЕРЖАВНА ПОДАТКОВА СЛУЖБА УКРАЇНИ

ЛИСТ

від 01.08.2012 №20819/7/15-2117

<…….>

Про сплату збору  за спеціальне використання води


Державна податкова служба України розглянула лист <…….> щодо сплати збору за спеціальне використання води і повідомляє.

 <…….>

Додатково повідомляємо, що згідно з пунктом 94 Закону України від 24.05.2012 № 4834-VI „Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо удосконалення деяких податкових норм” (далі – Закон № 4834), статтю 323 Податкового кодексу України доповнено новим пунктом 323.2, відповідно до якого не є платниками збору водокористувачі, які використовують воду виключно для задоволення питних і санітарно-гігієнічних потреб населення (сукупності людей, які знаходяться на даній території в той чи інший період часу, незалежно від характеру та тривалості проживання, в межах їх житлового фонду та присадибних ділянок), у тому числі для задоволення виключно власних питних і санітарно-гігієнічних потреб юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та платників єдиного податку.

Для цілей цього розділу під терміном „санітарно-гігієнічні потреби” слід розуміти використання води в туалетних, душових, ванних кімнатах і умивальниках та використання для утримання приміщень у належному санітарно-гігієнічному стані.

Пунктом 1 розділу II „Прикінцеві та перехідні положення” Закону № 4834 визначено, що цей закон набирає чинності з 1 липня 2012 року, крім змін, що вносяться до Податкового кодексу України окремими пунктами.

Отже, водокористувачі, визначені п. 323.2 ст. 323 Податкового кодексу України, починаючи з 1 липня 2012 року не є платниками збору за спеціальне використання води, якщо обсяги такої води були використані ними для задоволення виключно власних питних і санітарно-гігієнічних потреб.

Якщо обсяги води були використані на інші, ніж власні питні та санітарно-гігієнічні потреби, то такі водокористувачі сплачують збір за спеціальне використання води на загальних підставах за весь обсяг фактично використаної води.

Таким чином, починаючи з 1 липня 2012 року якщо в гуртожитках обсяги води були використані для задоволення виключно власних питних і санітарно-гігієнічних потреб, то за такі обсяги води ваша установа не є платником збору за спеціальне використання води.

У випадку використання води для потреб, не пов’язаних з санітарно-гігієнічними, збір за спеціальне використання води сплачується вашою установою на загальних підставах за всі обсяги фактично використаної води гуртожитками, за умови якщо гуртожитками не було укладено окремих договорів з підприємством-постачальником води.

При укладенні самостійно договорів з підприємством-постачальником води гуртожиток, в якому вода використовується не тільки для питних і санітарно-гігієнічних потреб, а і для інших цілей, є окремим платником збору за спеціальне використання води за фактично використані ним обсяги води.

Разом з цим повідомляємо, що консультації з питань справляння збору за спеціальне використання води розміщено у категорії „270.Збір за спеціальне використання води” сервісу „Єдина база податкових знань” на WEB-сайті ДПС України” (www.sts.gov.ua).

 

Заступник Голови                                                           А.П. Ігнатов