Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Наказ Міністерства фінансів України від 09.07.2019 №292 "Про внесення змін до Порядку подання повідомлень про відкриття/закриття рахунків платників податків у банках а інших фінансових установах до контролюючих органів"

опубліковано 05 серпня 2019 о 13:17

МІНІСТЕРСТВО ФІНАНСІВ УКРАЇНИ

НАКАЗ

 

09.07.2019                                                           № 292

 

Зареєстровано в Міністерстві юстиції України 30 липня 2019 р. за № 832/33803

 

 

Про внесення змін до Порядку подання повідомлень про відкриття/закриття рахунків платників податків у банках а інших фінансових установах до контролюючих органів

 

Відповідно до статті 69 глави 6 розділу II Податкового кодексу України,Законів України «Про валюту і валютні операції», «Про електронні довірчі послуги», Положення про Міністерство фінансів України, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 20 серпня 2014 року № 375, з метою забезпечення обміну інформацією щодо відкриття/закриття рахунків платників податків в електронному вигляді між контролюючими органами та банками, іншими фінансовими установами у зв’язку із запровадженням в Україні формування номера банківського рахунку згідно з міжнародними стандартами 

НАКАЗУЮ: 

1. Унести зміни до Порядку подання повідомлень про відкриття/закриття

рахунків платників податків у банках та інших фінансових установах до

контролюючих органів,затвердженого наказом Міністерства фінансів України від18 серпня 2015 року № 721, зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 04 вересня 2015 року за № 1058/27503, виклавши його в новій редакції, що додається. 

2. Установити, що банки України направляють повідомлення до контролюючих органів: 

1) з 05 серпня 2019 року – про відкриття нових рахунків платників податків із зазначенням реквізиту «номер рахунку», сформованого відповідно до Національного стандарту України «Фінансові операції. Правила формування міжнародного номера банківського рахунку (IBAN) в Україні(IBAN Registry:2009, NEQ) ДСТУ-Н 7167:2010», затвердженого наказом Державного комітету України з питань технічного регулювання та споживчої політикивід11жовтня 2010 року № 454 (далі – стандарт IBAN), та додатка 2 до Інструкції про застосування Плану рахунків бухгалтерського обліку банків України, затвердженої постановою Правління Національного банку України від 11 вересня 2017 року № 89; 

2) протягом періоду з 05 серпня 2019 року до 31 жовтня 2019 року, встановленого в абзаці першому підпункту 2 пункту 4 постанови Правління Національного банку України від 28 грудня 2018 року № 162 «Про запровадження міжнародного номера банківського рахунку (IBAN) в Україні»(далі – перехідний період), – про змінені рахунки платників податків за стандартом IBAN із зазначенням інформації щодо номера банківського рахунку, який було змінено, дати його відкриття й дати зміни рахунку за стандартом IBAN.

У повідомленні про відкриття рахунку платника податків за результатами процедури зміни банківського рахунку за стандартом IBAN зазначаються тип операції «7 – зміна рахунку за стандартом IBAN», дата зміни рахунку за стандартом  IBAN, а також реквізити діючого рахунку (номер і дата відкриття банківського рахунку, номер якого було змінено). 

3. Протягом перехідного періоду:

1) для уникнення перевантаження роботи інформаційно-телекомунікаційних систем ДФС, якими здійснюється приймання, реєстрація та обробка електронних документів, банкам та їх відокремленим підрозділам рекомендується направляти не більше ніж 10 000 електронних документів на день (за кожним кодом банку, філії окремо).

Один електронний документ може містити не більше ніж 2 000 повідомлень про відкриття/закриття рахунків платників податків у фінансовій установі; 

2) банки мають подати до контролюючих органів повідомлення про надання інформації щодо кваліфікованих електронних підписів відповідальних за підписання повідомлень про відкриття/закриття рахунків осіб із типом підпису «відповідальна особа за підписання повідомлень про відкриття/закриття рахунків».  

4. Банки направляють контролюючим органам у 10-денний строк після закінчення перехідного періоду повідомлення про всі відкриті станом на 31 жовтня 2019 року рахунки клієнтів – платників податків.

Банки у разі надходження повідомлення про відмову у взятті контролюючим органом рахунку на облік з підстав, що можуть бути усунені працівником банку, мають повторно направити повідомлення про відкриття рахунку із коректною інформацією про рахунок та/або клієнта банку. 

5. Департаменту податкової політики Міністерства фінансів України в установленому порядку забезпечити:

подання цього наказу на державну реєстрацію до Міністерства юстиції України;

оприлюднення цього наказу.

6. Цей наказ набирає чинності з 05 серпня 2019року, але не раніше дня його офіційного опублікування.

7. Контроль за виконанням цього наказу залишаю за собою та покладаю на в.о. Голови Державної фіскальної служби України Власова О. C. 

 

Міністр                                                                                            О. МАРКАРОВА