Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Постанова КМ України від 18.02.2016 №66 "Про затвердження Методики визначення середньоринкової вартості легкових автомобілів та внесення змін у додатки 1 і 2 до Порядку визначення середньоринкової вартості легкових автомобілів, мотоциклів, мопедів" (із змінами)

опубліковано 04 лютого 2021 о 13:23

КАБІНЕТ МІНІСТРІВ УКРАЇНИ

ПОСТАНОВА


від 18 лютого 2016 р.                                    N 66


Про затвердження Методики визначення середньоринкової вартості легкових автомобілів та внесення змін у додатки 1 і 2 до Порядку визначення середньоринкової вартості легкових автомобілів, мотоциклів, мопедів

 

Із змінами і доповненнями, внесеними
постановами Кабінету Міністрів України
 від 21 червня 2017 року N 428,
від 6 листопада 2019 року N 916,
від 5 серпня 2020 року N 678

 

Відповідно до підпункту 267.2.1 пункту 267.2 статті 267 Податкового кодексу України Кабінет Міністрів України постановляє:

1. Затвердити Методику визначення середньоринкової вартості легкових автомобілів, що додається.

2. Внести зміни у додатки 1 і 2 до Порядку визначення середньоринкової вартості легкових автомобілів, мотоциклів, мопедів, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 10 квітня 2013 р. N 403 (Офіційний вісник України, 2013 р., N 44, ст. 1576), виклавши їх в редакції, що додається.

 

Прем'єр-міністр України

А. ЯЦЕНЮК

 

 

ЗАТВЕРДЖЕНО
постановою Кабінету Міністрів України
від 18 лютого 2016 р. N 66


МЕТОДИКА
 
визначення середньоринкової вартості легкових автомобілів


(У тексті Методики слово "Мінекономрозвитку" замінено словом "Мінекономіки" згідно з постановою Кабінету Міністрів України від 6 листопада 2019 року N 916)

 

1. Ця Методика встановлює механізм визначення середньоринкової вартості легкових автомобілів (далі - автомобілі) для цілей віднесення таких автомобілів до об'єктів оподаткування транспортним податком.

2. Середньоринкова вартість автомобіля розраховується за методом аналогії цін ідентичних автомобілів за такою формулою:

С ср = Ц н х (Г / 100),

де Ц н - ціна нового транспортного засобу в Україні з урахуванням марки, моделі, об'єму циліндрів двигуна, типу пального;

Г - коефіцієнт коригування ринкової ціни транспортних засобів з урахуванням строку експлуатації транспортних засобів у роках згідно з додатком 1 до Порядку визначення середньоринкової вартості легкових автомобілів, мотоциклів, мопедів, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 10 квітня 2013 р. N 403 (Офіційний вісник України, 2013 р., N 44, ст. 1576).

(пункт 2 у редакції постанови Кабінету
 Міністрів України від 21.06.2017 р. N 428)

3. Джерелом інформації для визначення ціни нового автомобіля є офіційні прайс-листи виробників (дилерів).

4. Інформація про ціни нового автомобіля з урахуванням марки, моделі, об'єму циліндрів двигуна, типу пального подається до 10 січня базового податкового (звітного) періоду (року) державним підприємством "Держзовнішінформ" до Мінекономіки.

(пункт 4 із змінами, внесеними згідно з постановою
 Кабінету Міністрів України від 21.06.2017 р. N 428)

Об'єм циліндрів двигуна автомобіля зазначається в куб. сантиметрах або в літрах з урахуванням інформації щодо об'єму циліндрів двигуна автомобіля, зазначеної в прайс-листах виробників (дилерів), зокрема іноземних, спеціалізованих періодичних виданнях, комп'ютерних програмах для продажу автомобілів, Інтернеті або інших джерелах.

(пункт 4 доповнено абзацом згідно з постановою
 Кабінету Міністрів України від 05.08.2020 р. N 678)

5. Ідентичними є автомобілі, в яких збігаються такі ознаки і параметри:

марка;

країна-виробник;

тип кузова (седан, універсал тощо);

модель;

конструкція привода тягових коліс;

тип та робочий об'єм двигуна;

потужність двигуна;

тип коробки переключення передач та інших складників силової передачі;

габаритні розміри;

рік випуску;

комплектація.

Розбіжності можуть стосуватися комплектації, пробігу та технічного стану.

6. Аналогічними є автомобілі, в яких збігаються такі ознаки і параметри:

тип кузова (седан, універсал тощо);

призначення (дорожні, позадорожні);

тип двигуна (бензиновий, дизельний тощо);

робочий об'єм двигуна;

привод тягових коліс (передньоприводні, задньоприводні, повноприводні);

тип коробки переключення передач;

габаритні розміри;

комплектація.

7. За наявності кількох аналогів аналогічним автомобілем є автомобіль одного виробника (країни-виробника).

8. У разі коли неможливо визначити ціну ідентичного нового автомобіля в Україні (немає необхідних довідкових даних) допускається використання даних щодо аналогічних автомобілів.

9. У разі коли неможливо визначити ціну нового автомобіля в Україні, використовується інформація про його ціну в країнах-виробниках (експортерах).

Ціна нового автомобіля в Україні визначається на рівні ціни країн-виробників (експортерів) без урахування податку на додану вартість у таких країнах, збільшеної на суму податків, зборів та інших обов'язкових платежів, що відповідно до законодавства сплачуються під час митного оформлення автомобіля.

10. У разі коли неможливо визначити ціну нового автомобіля в Україні згідно з пунктами 3 - 8 цієї Методики допускається використання інформації про ціни нових автомобілів, зазначені у спеціалізованих періодичних виданнях для продажу автомобілів, комп'ютерних програмах, Інтернеті тощо.

11. Коефіцієнт коригування ринкової ціни автомобілів залежно від строку експлуатації визначається як середнє значення співвідношення ціни автомобілів, що були у використанні, до ціни аналогічних нових автомобілів.

12. Пункт 12 виключено

(згідно з постановою Кабінету
 Міністрів України від 21.06.2017 р. N 428)

13. Мінекономіки відповідно до цієї Методики розраховує середньоринкову вартість автомобіля та щороку до 1 лютого податкового (звітного) року розміщує на своєму офіційному веб-сайті перелік легкових автомобілів, з року випуску яких минуло не більше п'яти років (включно) та середньоринкова вартість яких становить понад 375 розмірів мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня податкового (звітного) року, який повинен містити такі дані щодо зазначених автомобілів: марка, модель, рік випуску, об'єм циліндрів двигуна, тип пального.

У разі відсутності на офіційному веб-сайті Мінекономіки інформації про марку, модель легкового автомобіля, що має ознаки об'єкта оподаткування транспортним податком, Мінекономіки за зверненням ДПС та/або власника зазначеного легкового автомобіля визначає його середньоринкову вартість, доповнює перелік, зазначений в абзаці першому цього пункту, такою інформацією та розміщує її на своєму офіційному веб-сайті.

(абзац другий пункту 13 із змінами, внесеними згідно з
 постановою Кабінету Міністрів України від 05.08.2020 р. N 678)

(пункт 13 у редакції постанови Кабінету
 Міністрів України від 21.06.2017 р. N 428)

14. Мінекономіки забезпечує роботу офіційного веб-сайту в режимі, який дає змогу отримати інформацію про середньоринкову вартість автомобіля шляхом введення даних про їх марку, модель, рік випуску, об'єм циліндрів двигуна та тип пального.

(пункт 14 із змінами, внесеними згідно з постановою
 Кабінету Міністрів України від 21.06.2017 р. N 428)