Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

У якому форматі має бути відображено ім'я файлу звіту про підзвітні рахунки FATCA?

опубліковано 28 серпня 2021 о 14:47

Відповідь.

Відповідно до абз. 3 п. 5 Порядку заповнення і подання фінансовими агентами звіту про підзвітні рахунки відповідно до Угоди між Урядом України та Урядом Сполучених Штатів Америки для поліпшення виконання податкових правил й застосування положень Закону США "Про податкові вимоги до іноземних рахунків" (FATCA), який затверджений наказом Міністерства фінансів України від 12.08.2021 № 496 та зареєстрований у Міністерстві юстиції України 20.08.20р. за № 810/35093 (далі – Порядок FATCA), звіт про підзвітні рахунки заповнюється англійською мовою (латинськими буквами) та подається виключно в електронній формі одним XML-файлом, формат якого визначено у додатку 1 до цього Порядку, з дотриманням вимог щодо заповнення та подання XML-файлу, розміщених на веб-сайті Служби внутрішніх доходів США (https://www.irs.gov/businesses/corporations/fatca-xml-schemas-and-business-rules-for-form-8966).

Нормами абз. с) ч. 1 ст. 4 Угоди визначено, що звітна фінансова установа України зобов’язана виконувати реєстраційні вимоги Служби внутрішніх доходів США, викладені на їх офіційному сайті.

Крім цього, п. 17 Порядку FATCA визначено, що норми зазначеного нормативного акту застосовуються настільки, наскільки вони не суперечить Угоді. У випадку наявності розбіжностей між положеннями Угоди та Порядку FATCA перевагу мають положення Угоди.

У зв'язку із вищенаведеним, з метою виконання цілей Угоди та на підставі  п. 7 ст. 4 Угоди, абз. 3 п. 5 Порядку FATCA, Державна податкова служба України пропонує при формуванні звітів про підзвітні рахунки в системі IDES користуватись вимогами Інструкції користувача IDES, посилання на яку міститься у п. 5 Порядку FATCA.

 

Також зазначаємо, що до кінця приймання звітності FATCA залишилось 3 дні.