Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Про обмеження спільної роботи близьких осіб!

, опубліковано 11 серпня 2021 о 08:16

Статтею 27 Закону України «Про запобігання корупції» (далі – Закон) визначено, що державні службовці не можуть мати у прямому підпорядкуванні близьких їм осіб або бути прямо підпорядкованими у зв’язку з виконанням повноважень близькими їм особами.

Близькі особи – члени сім’ї особи, а також чоловік, дружина, батько, мати, вітчим, мачуха, син, дочка, пасинок, падчерка, рідний та двоюрідний брати, рідна та двоюрідна сестри, рідний брат та сестра дружини (чоловіка), племінник, племінниця, рідний дядько, рідна тітка, дід, баба, прадід, прабаба, внук, внучка, правнук, правнучка, зять, невістка, тесть, теща, свекор, свекруха, батько та мати дружини (чоловіка) сина (дочки), усиновлювач чи усиновлений, опікун чи піклувальник, особа, яка перебуває під опікою або піклуванням зазначеного суб’єкта.

Пряме підпорядкування – відносини прямої організаційної або правової залежності підлеглої особи від її керівника, в тому числі через вирішення (участь у вирішенні) питань прийняття на роботу, звільнення з роботи, застосування заохочень, дисциплінарних стягнень, надання вказівок, доручень тощо, контролю за їх виконанням.

ВАЖЛИВО!

Не допускається призначення особи, яка буде прямо підпорядкована близькій особі або якій будуть прямо підпорядковані близькі особи.

Особи, які претендують на зайняття посад в органах ДПС, а також які призначаються в порядку переведення з іншого органу ДПС або переведення з іншого державного органу чи органу місцевого самоврядування, зобов’язані повідомити керівника органу ДПС, на посаду в якому вони претендують, про усіх близьких їм осіб, які вже працюють у цьому органі ДПС (незалежно від займаних посад) відповідно до Закону.

Примірна форма повідомлення, визначена у додатку 4 до Порядку організації заходів із запобігання та врегулювання конфлікту інтересів в органах Державної податкової служби, затвердженого наказом ДПС від 26.05.2020 № 226. Таке повідомлення надається службі управління персоналом для долучення до особової справи працівника.

Не врегулювання питання роботи близьких осіб в обов’язковому порядку провокує виникнення конфлікту інтересів!

Окрім працюючих у відповідному органі ДПС близьких осіб, з метою запобігання виникненню конфлікту інтересів у повідомленні про працюючих близьких осіб рекомендується зазначати також близьких осіб, які працюють в органах виконавчої влади, зокрема вищого рівня, які можуть вирішувати (брати участь у вирішенні) питання прийняття на роботу, звільнення з роботи, застосування заохочень, дисциплінарних стягнень, надання вказівок, доручень тощо, контролю за їх виконанням стосовно працівників.

Наслідки порушення вимог щодо роботи близьких осіб з подальшим виникненням конфлікту інтересів:

- порушення особою вимог Закону щодо врегулювання конфлікту інтересів є підставою для її притягнення до кримінальної, адміністративної, цивільно-правової або дисциплінарної відповідальності в порядку, визначеному законодавством;

- нормативно-правові акти, рішення, видані (прийняті) в умовах конфлікту інтересів можуть бути скасовані, або визнані незаконними;

- правочин, укладений в умовах конфлікту інтересів, може бути визнаний недійсним.