Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Розглянути питання зміни порядку сплати ЄСВ – наймані фізичні особи сплачують ЄСВ за себе через податкового агента-роботодавця

опубліковано 27 травня 2014 о 13:58

Відносини у сфері державної політики з адміністрування єдиного внеску регулюються виключно Законом України від 08 липня 2010 року № 2464-VI „Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування” (далі – Закон №2464).

Відповідно до загальних положень Закону №2464 страхувальники — це роботодавці та інші особи, які відповідно цього Закону зобов'язані сплачувати єдиний внесок. Застрахована особа — це фізична особа, яка відповідно до законодавства підлягає загальнообов'язковому державному соціальному страхуванню і сплачує (сплачувала) та/або за яку сплачується чи сплачувався у встановленому законом порядку єдиний внесок.

Єдиний внесок – це консолідований страховий внесок, збір якого здійснюється до системи загальнообов'язкового державного соціального страхування в обов'язковому порядку та на регулярній основі з метою забезпечення захисту у випадках, передбачених законодавством, прав застрахованих осіб та членів їхніх сімей на отримання страхових виплат (послуг) за діючими видами загальнообов'язкового державного соціального страхування.

Зміна податкового агента — роботодавця призведе до зменшення надходжень та розбалансування фондів соціального страхування.