Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Розглянути питання мінімізації здійснення перевірок малого бізнесу – перевіряти тільки документи на здійснення підприємницької діяльності

опубліковано 27 травня 2014 о 13:59

Для покращення обслуговування платників податків, створення сприятливих умов для розвитку малого і середнього підприємництва, досягнення довіри, взаєморозуміння та партнерства, зменшення податкового тиску та втручання у господарську діяльність платників податків контролюючими органами із року в рік зменшується кількість проведених згідно з планом-графіком документальних перевірок фінансово-господарської діяльності фізичних осіб – підприємців з питань, пов’язаних із здійсненням контролю за повнотою нарахування, утримання та своєчасності сплати належних сум податків до бюджету.

З метою перевірки дотримання вимог чинного податкового, валютного та іншого законодавства суб’єктами господарювання – фізичними особами (далі – ФОП) органами Міндоходів застосовується ризикоорієнтований підхід, який зокрема базується на аналізі показників діяльності ФОП відповідно до визначених критеріїв ризику.

До плану-графіка проведення документальних планових перевірок відбираються платники податків, які мають ризик щодо несплати податків та зборів, невиконання вимог іншого законодавства, контроль за яким покладено на контролюючі органи. Платники із незначним ступенем ризику включаються до плану-графіка не частіше ніж один раз на три календарні роки, із середнім – не частіше ніж один раз на два календарні роки, з високим – не частіше одного разу на рік.

Так, за 2013 рік проведено документальних планових перевірок ФОП на 1,5 тис. перевірок або 23 відс. менше ніж за 2012 рік (у 2012 році – 6 728, у 2013 році – 5 202).

Тенденція щодо зменшення кількості таких перевірок спостерігається і в поточному році.

Зокрема, на січень-квітень ц.р. заплановано 1 602 планові перевірки ФОП, що на 106 перевірок менше ніж за аналогічний період минулого року (січень-квітень 2013 року – 1 708 перевірок).