Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Уряд підтримав створення єдиної юридичної особи для податкових органів

, опубліковано 06 листопада 2019 о 16:57

Кабінет Міністрів України схвалив проєкт змін до Податкового кодексу України та деяких інших законодавчих актів України щодо удосконалення структури управління у сфері державної податкової та митної політики. Законопроєкт має на меті запровадження ефективної організаційної структури податкових органів, побудованої за функціональним принципом. Це є одним з ключових питань подальшого реформування митної і податкової служб.

Документом вносяться зміни до Податкового кодексу України, законів України «Про центральні органи виконавчої влади» та «Про державну службу». Цими змінами чітко розмежовуються функції податкової і митної служб в сфері адміністрування податків і зборів. Одночасно за державними податковими інспекціями закріплюється статус структурних підрозділів терорганів (відокремлених підрозділів) ДПСУ. 

Законопроєкт також передбачає низку уточнюючих положень. Зокрема щодо:

-  делегування повноважень на виконання функцій, передбачених Податковим кодексом, законодавством з питань сплати ЄСВ, у керівній вертикалі ДПСУ;

- рівнів контролюючих органів для можливості адміністративного оскарження рішень таких органів платниками податків; особливостей обліку великих платників податків у тероргані (відокремленому підрозділі) ДПСУ, який здійснює супроводження великих платників податків, або його структурних підрозділах; термінології Кодексу щодо назв органів влади, які реалізують податкову та митну політику.

Законопроєкт визначає особливості оплати праці та проходження служби державними службовцями ДПСУ та Держмитслужби та їхніх терорганів.

Проєкт Закону є взаємопов’язаним із проєктом Закону України «Про внесення змін до Митного кодексу України та деяких інших законодавчих актів України щодо удосконалення структури управління у сфері державної митної та податкової політики» (28.10.2018 внесено на розгляд Верховної Ради України за №2318), яким запроваджується новий формат діяльності ДПСУ та Держмитслужби як єдиної юридичної особи, у зв’язку з чим їх територіальні органи будуть здійснювати діяльність не як юридичні особи публічного права, а як відокремлені підрозділи.