Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

На Кіровоградщині викрито схему ухилення від сплати податків на суму більше 60 млн гривень

, опубліковано 17 вересня 2020 о 13:55

Головним управлінням ДПС у Кіровоградській області в ході здійснення службової діяльності, а саме виконання заходів з аналізу потенційно ризикових операцій по платниках, які змінюють місце реєстрації, було виявлено комплекс операцій одного з суб’єктів господарювання з ознаками проведення безтоварних операцій.

Так, зазначеним підприємством у квітні цього року було здійснено зміну юридичної адреси провадження господарської діяльності з м. Маріуполя на відповідну у м. Кропивницькому.

Як з’ясувалося, посадові особи підприємства, маніпулюючи електронними відомостями, зареєстрували та розповсюдили в електронному документообігу Системи електронного адміністрування ПДВ документи прикриття по безтоварних операціях в еквіваленті більше 60 млн грн ПДВ.  Це податкові накладні на реалізацію товарів та послуг, які не вироблялись та не були фактично придбані за ланцюгами постачання.  Тобто від таких операцій ПДВ підприємством до сплати не нараховувався та виник «віртуально» за рахунок придбання інших товарно-матеріальних цінностей та/або послуг (зокрема тютюнових виробів).

Для унеможливлення безпідставного формування схемного податкового кредиту комісією ГУ ДПС в області було прийнято рішення про визнання суб’єкта господарювання як такого, що має ознаки ризиковості.

Через створену ДПС систему оперативного обміну інформацією про ризикові операції були надіслані повідомлення про виявлені ризикові операції до головних управлінь ДПС в областях, де були зареєстровані контрагенти зазначеного суб’єкта господарювання.

За результатами проведених оперативних заходів не встановлено місцезнаходження підприємства та його посадових осіб, а також місць провадження господарської діяльності.

Враховуючи це, ДПС звернулась до правоохоронних органів із заявою про ймовірно ризикову діяльність підприємства, за наслідками розгляду якої прийнято рішення про реєстрацію в Єдиному реєстрі досудових розслідувань кримінального провадження, ознаки та відповідальність за скоєння якого передбачені ч.1 ст.205-1 Кримінального кодексу України (внесення завідомо неправдивих відомостей до ЄДР при реєстрації підприємства). Також підприємство внесено до переліку суб’єктів фіктивного підприємництва.

У ході розслідування проведені огляди приміщень, зазначених платником у звітності, розташовані у м. Маріуполь,  м. Львів  та м. Дніпро,  під час яких не встановлено ознак ведення господарської діяльності підприємства. 

На даний час триває досудове слідство по вказаному кримінальному провадженню.