Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Євген Олейніков: Відшкодування ПДВ не може бути предметом маніпуляцій

, опубліковано 11 грудня 2020 о 17:52

Стан відшкодування податку на додану вартість у поточному році та заходи ДПС щодо запобігання застосуванню протиправних схем у цій сфері стали основними темами брифінгу заступника Голови ДПС Євгена Олейнікова та начальника Головного управління ДПС в Одеській області Юлії Шадевської.

Як відзначив Євген Олейніков, протягом січня – листопада поточного року платниками податків сплачено до бюджету 236,9 млрд грн ПДВ. За вказаний період минулого року ця сума склала 218,4 млрд грн. Після відшкодування податку в бюджеті залишилося (сальдо) в минулому році – 76 млрд грн, у поточному – 108 млрд гривень.

Зростання показників відбувалося послідовно. Так, у вересні цього року був забезпечений рівень надходжень, який передбачає чинний закон про державний бюджет, у жовтні – перевищено річні показники 2019 року, у листопаді – рівень надходжень перевищив той початковий показник, який був закладений в державний бюджет на 2020 рік без урахування подальших карантинних скорочень.

При цьому, як наголосив Євген Олейніков, для податкової важливим є не тільки, скільки коштів надійшло до бюджету, але й інструменти і ціна таких надходжень.

«Ми добре розуміємо, що податки сплачують платники. Державна податкова служба лише виступає адміністратором. І від того, як ми визначаємо свої завдання і застосовуємо інструменти в цілому, залежить в подальшому і ціна для економіки, ціна для платників, ціна для держави тих коштів, які отримуються в систему публічних фінансів», – підкреслив заступник Голови ДПС.

Протягом січня – листопада 2020 року платникам було відшкодовано 128,7 млрд гривень. При цьому заявка до відшкодування склала 122,2 млрд грн, перехідний залишок з минулого року – 4,3 млрд гривень. Тобто сума відшкодованого ПДВ перевищила суму заявки на відшкодування разом із залишками попереднього періоду на 2,2 млрд гривень.

У минулому році сума заявленого до відшкодування ПДВ з урахуванням перехідного залишку з 2018 року складала 146,2 млрд грн. Платникам було відшкодовано 142,1 млрд гривень.

«Одна з принципових позицій ДПС – відшкодування не може бути предметом для маніпуляцій. Відшкодування не є джерелом  поповнення бюджету. Це – кошти платників. І найкраща допомога, яку ми можемо надати в умовах карантину, – швидко виконати адміністративні дії, переконатися у законності відшкодування, прийняти відповідні рішення і забезпечити платникам своєчасне повернення їх обігових коштів», – підкреслив Євген Олейніков.

Він також нагадав, що податкова служба працює в карантинних умовах, які передбачають значні адміністративні обмеження. Так, за його словами, з інструментарію для адміністрування ПДВ у податківців залишалися лише перевірки при відшкодуванні і  моніторинг реєстрації податкових накладних. Саме в цих напрямах активно працювали в податковій службі. Завдяки цьому, значно зросла податкова ефективність, тобто відношення сплачених податків до бази їх нарахування.

Також на зростання надходжень вплинули і припинені схеми зловживання з ПДВ.

Так, нещодавно в Одесі припинено функціонування схеми з формування податкового кредиту з ознаками фіктивності та, відповідно, заявки на відшкодування ПДВ. В Одеській області систематично працювала група компаній, які заявили до відшкодування близько 1,1 млрд гривень. При цьому такий податковий кредит був сформований залишками нібито непроданих товарів. Деякі з них за даними, наданими платником, перебували на складі більше, ніж півтора роки. Для перевірки реальності заявлених сум правоохоронцями було проведено перевірку складських приміщень, де мав зберігатися товар. Натомість, як з’ясувалося, жодного заявленого  товару там не було, більше того, ці склади виявилися взагалі не придатними для його зберігання. Завдяки злагодженій роботі НАБУ та ДПС було упереджено незаконне відшкодування 800 млн грн.

«Податкова служба і надалі буде використовувати всі інструменти для того, щоб ефективно протидіяти формуванню сумнівного податкового кредиту. Інформувати про це правоохоронні органи, з якими ДПС активно взаємодіє. Завдяки цій співпраці було напрацьовано і правові прийоми, які ми використовуємо, для того щоб захистити чесних платників, систему суспільних фінансів, кошти платників податків від злочинних посягань», – підкреслив Євген Олейніков.

 

Фото надані Українським національним інформаційним агентством «Укрінформ».

 

Спілкуйся з Податковою службою дистанційно за допомогою сервісу «InfoTAX»