Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Перевірки бізнесу: стан на сьогодні

, опубліковано 16 грудня 2020 о 14:20

Законодавчі обмеження на проведення перевірок призвели до значного зменшення їх кількості. За 11 місяців поточного року проведено 21,9 тис. документальних перевірок, за відповідний період минулого року – 36,5 тис. Тобто на 40 %, або на 14,6 тис. менше.

Такими перевірками було охоплено лише 0,6 відс. усіх платників, що перебувають на обліку. З них: суб’єктів великого підприємництва – 14 відс., середнього – 2 відс., малого – 0,5 відсотка.

Таким чином, малий та середній бізнес практично не перевірявся, перевірки здебільшого стосувались ризикових операцій великого бізнесу.

Фактичних перевірок проведено 14,1 тис., що дорівнює показнику минулого року. Тоді їх кількість складала 14,8 тисячі.

Водночас, в умовах заборони на перевірки бізнесу податкова служба отримує численні звернення щодо порушень законодавства з питань неоформлених трудових відносин та здавання в оренду громадянами квартир без сплати до бюджету належних сум податків.

Так, у ІІ півріччі 2020 року тільки на адресу центрального апарату ДПС надійшло 262 звернення громадян, в яких містилася інформація про понад 800 фактів неоформлення трудових відносин.

Вкотре звертаємося до громадян: належним чином оформлені трудові відносини – це запорука підвищення вашого добробуту, реалізації програм соціально-економічного  розвитку, забезпечення соціального захисту працівників тощо.

Також повідомляємо, що після закінчення терміну дії встановлених обмежень, ДПС відновить проведення контрольно-перевірочних заходів за зверненнями громадян з питань оформлення працедавцями трудових відносин з найманими працівниками.

Повідомити інформацію про можливі факти неоформлення трудових відносин можна за телефоном Контакт-центру ДПС 0800-501-007 чи на електронну адресу zvernennya_dps@tax.gov.ua.

Реагуючи на звернення щодо фактів здавання майна в оренду без сплати податків, податківці роз’яснюють власникам квартир положення Податкового кодексу України щодо обов’язку декларування доходів від здавання квартир в оренду та необхідності сплати податку на доходи фізичних осіб та військового збору. Наразі перевірки власників квартир на дотримання ними вимог податкового законодавства на сьогодні не проводяться у зв’язку із запровадженням мораторію на проведення перевірок.

Нагадуємо, що у зв’язку із запровадженням на території України карантину з 18 березня 2020 року законодавчо встановлено мораторій на проведення податковими органами документальних та фактичних перевірок, крім:

позапланових перевірок з питань відшкодування ПДВ та від’ємного значення з ПДВ; 

фактичних перевірок операцій з підакцизними товарами.

З 8 серпня 2020 року знято заборону на проведення перевірок на звернення платників податків та у зв’язку з припиненням діяльності.

 

Спілкуйся з Податковою службою дистанційно за допомогою сервісу «InfoTAX»