Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Податковою службою викрито схему з нетиповим експортом зерна та схемним ПДВ

, опубліковано 15 липня 2021 о 08:05

Податківці продовжують виявляти факти мінімізації податкових зобов’язань з ПДВ при так званому «нетиповому» експорті сільгосппродукції, який оформлюється платниками, що спеціалізуються на зовсім іншій виробничій діяльності. Ця мінімізація є можливою завдяки оподаткуванню всіх експортних операцій за нульовою ставкою, що дозволяє нарахований такими платниками при придбанні експортованого зерна податковий кредит у повній сумі використовувати для зменшення власних податкових зобов’язань з ПДВ при реалізації зовсім інших товарів/послуг власного виробництва.

Водночас обов’язковою умовою для відсутності зауважень з боку контролюючих органів має бути реальність всіх документально оформлених операцій з придбання сільгосппродукції. Проте часто ця вимога не дотримується.

Так, аудиторами Київщини в ході проведення документальної перевірки одного з виробників асфальтобетонних сумішей, що відпрацьовувався в межах завдань Тимчасової слідчої комісії Верховної Ради України, виявлено нехарактерні для його основного виду діяльності операції з придбання і експорту понад 33 тис. тонн пшениці загальною вартістю 157,7 млн гривень.

За документами вказану продукцію нібито придбано у підприємств, що здійснюють сталу діяльність на ринку зерна. Однак, фактично ні серед безпосередніх «постачальників» зазначеного «нетипового» експортера, ні серед їх «контрагентів» не виявилося реальних суб’єктів господарювання, які б могли її виробляти, зберігати та поставляти (не мали для цього ані трудових ресурсів, ані виробничих активів). Початкове «введення» в обіг пшениці у ланцюгах її псевдопостачання було оформлено через так звані «скрутки», які декларують нереальні операції з придбання товарів однієї номенклатури, а реалізації зовсім іншої – в якій і зацікавлені користувачі схемного ПДВ.

За аналогічною схемою перевіреним підприємством легалізовано й іншу продукцію (щебінь, ґрунт, бітум тощо) невідомого походження загальною вартістю 60,3 млн грн, яка використовується в його виробничій діяльності.

Як наслідок, за результатами документальної перевірки констатовано неправомірне формування платником податкового кредиту за оформленими лише на папері операціями з придбання зерна і дорожніх матеріалів у «постачальників», які у дійсності не могли їх поставити, та донараховано грошових зобов’язань з ПДВ і податку на прибуток підприємств загалом на 69 млн гривень.

 

Спілкуйся з Податковою службою дистанційно за допомогою сервісу InfoTAX