Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Євген Олейніков: Практична реалізація рекомендацій експертів проєкту EU4PFM демонструє успішні результати

, опубліковано 14 липня 2021 о 17:37

Основні досягнення та результати впровадження Програми з підтримки управління державними фінансами в Україні (EU4PFM) за І півріччя 2021 року та пріоритети на наступні періоди обговорювалися під час засідання Наглядового комітету цього Проєкту, яке відбулось 14 липня.

У заході взяли участь менеджери  Представництва Європейського Союзу в Україні, Групи підтримки України при Європейській Комісії, Литовського агентства з управління проєктами, Посольства Литовської Республіки в Україні, Німецького товариства міжнародного співробітництва (GIZ), представники Міністерства фінансів України, Державної податкової служби, Державної митної служби, Рахункової палати України, національні та міжнародні експерти EU4PFM.

В.о. Голови ДПС Євген Олейніков відзначив досягнення позитивних результатів від практичної реалізації рекомендацій, наданих експертами Проєкту, завдяки їх ефективному узгодженню з інструментарієм, наявним у Державної податкової служби.

 «Для нас дуже важливим є продовження співпраці з Проєктом. По-перше – це доступ до знань і компетенцій, які надають європейські експерти. По-друге – це забезпечення суспільної підтримки реформ, які відбуваються у державній податковій службі. Адже питання європейської інтеграції – це одне з тих питань, які мають підтримку суспільства. І взаємодія ДПС з нашими міжнародними партнерами у рамках Проєкту демонструє узгодженість та підтримку Європейським Союзом реформ, які відбуваються в податковій службі», - зазначив в. о. Голови ДПС Євген Олейніков.

За його словами, одним з напрямів подальшої співпраці у рамках Проєкту є реалізація комплаєнс-стратегії, над впровадженням якої наразі працює ДПС.

Мета цієї стратегії – запобігання ризикам порушення податкового законодавства як з боку платників податків, так і з боку працівників податкової служби по відношенню до платників, забезпечення повного паритету в цих відносинах.

Як підкреслив Євген Олейніков, порушення податкового законодавства поділяються на випадки свідомого порушення (які не є найбільш поширеними) та порушення, пов’язані з браком знань про застосування податкового законодавства, відсутністю відповідної практики та підтримки. Тому одним з головних пріоритетів у роботі з експертами EU4PFM є створення оновленого контакт-центру, що значно розширить можливості для комунікації з платниками податків.

Для Служби дуже важливою є реалізація частини Проєкту, яка стосується розширення можливостей ДПС в сегменті утвердження нової якості податкової культури як платників податків, так і податківців.

«Свідоме порушення податкового законодавства не має найбільшої питомої ваги серед порушень. І для Служби у пріоритеті навіть не стільки покарати конкретного порушника, скільки наочно продемонструвати, довести, що наслідки свідомого порушення будуть економічно невигідними, воно обійдеться дорожче, ніж доброчесне виконання податкового законодавства», – зазначив Євген Олейніков.

Серед важливих завдань роботи Служби також залишаються удосконалення всіх основних робочих процесів, побудова систем бізнес-аналізу, вдосконалення ризикоорієнтованих підходів в роботі та розширення онлайн сервісів для платників податків, удосконалення системи обслуговування платників.

 

Спілкуйся з Податковою службою дистанційно за допомогою сервісу InfoTAX