Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Судом підтверджено правомірність винесених податкових повідомлень-рішень на 13,68 млн гривень

опубліковано 16 липня 2021 о 10:32

Судом підтверджено правомірність винесених ГУ ДПС у Полтавській області податкових повідомлень-рішень на загальну суму 13,68 млн гривень.

Так, Другим апеляційним адміністративним судом підтримано позицію ГУ ДПС у Полтавській області про відсутність фактичного здійснення господарських операцій між ТОВ «Компанія «Хлортехвод» та контрагентами, оскільки первинні документи носять неповний характер, замовлення послуг (робіт) оформлені лише документально та не спрямовані на реальне настання правових наслідків, що обумовлені укладеними договорами.

Суд апеляційної інстанції зазначив, що недоведеність фактичного здійснення господарської операції (нездійснення операції) позбавляє первинні документи юридичної значимості для цілей формування податкової вигоди навіть за наявності правильно оформлених за зовнішніми ознаками та формою.

Окрім цього, суд відхилив доводи платника податків щодо необхідності врахування висновку експерта, що спростовує акт перевірки. Позиція суду обґрунтована тим, що означений висновок експерта не містить належної оцінки обставин мети та сутності здійснення ремонту та надання послуг, що є ключовим при розгляді даної справи, та формально ґрунтується виключно на наданих платником податків документах. Обставини можливості відображення спірних сум податкової звітності та реальності здійснення господарських операцій ТОВ «Компанія «Хлортехвод» підлягають встановленню у ході вирішення даного спору судом, а не експертом, висновок якого є лише одним із можливих доказів у справі.

Відтак, постановою Другого апеляційного адміністративного суду від 08.06.2021 у справі № 440/1390/20 апеляційну скаргу ГУ ДПС у Полтавській області задоволено, скасовано рішення суду першої інстанції про задоволення позовних вимог, прийнято нову постанову, якою відмовлено у задоволенні позовних вимог про визнання протиправними та скасування податкових повідомлень-рішень.

 

Спілкуйся з Податковою службою дистанційно за допомогою сервісу InfoTAX