Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Євген Олейніков: Реалізовувати схеми зловживань з ПДВ махінаторам стало набагато складніше

, опубліковано 02 листопада 2021 о 09:15

Рівень надходжень ПДВ до бюджету свідчить, що схеми махінацій з цим податком стало набагато складніше реалізувати і відповідно велика кількість платників від них відмовилась. Про це зазначив в інтервʼю виданню «Економічна правда» в.о. Голови ДПС Євген Олейніков.

За його словами, індикативи надходжень податку на додану вартість, які закладалися в бюджет, не досягалися протягом 2017 – 2019 років. У 2020 році спочатку індикатив встановлювався на рівні 96,8 млрд гривень. Потім через COVID його було знижено до 75,4 млрд гривень, але надалі підвищено до 77,6 млрд гривень. Загалом у 2020 році при початковому індикативі у 96,8 млрд грн та остаточному у 77,6 млрд надходження ПДВ склали 117,7 млрд гривень.

У 2021 році індикатив з надходжень ПДВ до бюджету було спочатку визначено на рівні 136 млрд грн, а з останніми змінами до бюджету підвищено до 142 млрд гривень. З них, за результатами 10 місяців, з урахуванням жовтня, надійде 127 мільярдів гривень. Тобто до кінця року залишається 15 мільярдів.

Ще одним показником, який засвідчує ефективність адміністрування ПДВ, є співвідношення надходжень і кінцевого споживання.

«ПДВ — це податок на кінцеве споживання. Відповідно, ці показники мають корегуватися. І вони дійсно корегуються. Що ми бачимо? Показник 2020 року був одним з найкращих за останні 10 років. Показник 2021-го є найкращим за останні 10 років. Найгіршим був 2013 рік, в період роботи так званих «майданчиків Клименка»», - повідомив Євген Олейніков.

За його словами, щомісяця ДПС зупиняє реєстрацію податкових накладних 10 –16 тисяч платників податків з більш ніж 200 тисяч платників, які декларують ПДВ і проводять операції.

Приблизно 55-60 % від зупинених податкових накладних реєструються за результатами розгляду поданих до ДПС документів. Тобто ДПС отримує підтвердження від платника, що операція насправді мала місце і відповідає вимогам законодавства. До решти зупинених накладних у ДПС дійсно виникають питання.

«У середньому в стані зупинення, коли це навіть не оскаржується, залишається від 1,5 до максимум 2 мільярдів гривень ПДВ – це те, що навіть платники податків не оскаржують, але це те, що намагалися реалізувати. Минулого року було більше», - підкреслив Євген Олейніков.

 

Спілкуйся з Податковою службою дистанційно за допомогою сервісу InfoTAX