Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Суд підтримав позицію ДПС щодо стягнення податкового боргу на суму 29,6 млн гривень

, опубліковано 16 лютого 2023 о 09:50

Київським окружним адміністративним судом підтримано позицію Головного управління ДПС у Київській області у справі № 320/8671/21 про стягнення податкового боргу на суму 29,6 млн гривень.

У судовому порядку встановлено, що за платником податків обліковується податковий борг в сумі 29,6 млн грн внаслідок несплати узгоджених податкових зобов’язань податку на додану вартість.

Відповідно до п. 58.3 ст. 58 Податкового кодексу України (далі – ПК України) податкове повідомлення-рішення вважається належним чином врученим платнику податків (крім фізичних осіб), якщо його надіслано у порядку, визначеному ст. 42 ПК України.

Згідно з п. 42.2 ст. 42 ПК України документи вважаються належним чином врученими, якщо вони надіслані за адресою (місцезнаходженням, податковою адресою) платника податків рекомендованим листом з повідомленням про вручення або особисто вручені платнику податків або його законному чи уповноваженому представникові.

Пунктом 38.1 ст. 38 ПК України встановлено, що виконанням податкового обов`язку визнається сплата в повному обсязі платником відповідних сум податкових зобов`язань у встановлений податковим законодавством строк.

Пунктом 95.1 ст. 95 ПК України передбачено, що контролюючий орган здійснює за платника податків і на користь держави заходи щодо погашення податкового боргу такого платника податків шляхом стягнення коштів, які перебувають у його власності, а в разі їх недостатності – шляхом продажу майна такого платника податків, яке перебуває у податковій заставі.

Отже, рішенням Київського окружного адміністративного суду від 29.08.2022 року у справі № 320/8671/21 повністю задоволено позовні вимоги Головного управління ДПС у Київській області щодо стягнення податкового боргу з платника податків.