Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Прикарпатцям, які не задекларували отримані доходи донараховано понад 9 млн гривень податків і зборів

, опубліковано 11 листопада 2019 о 09:40

Громадянам Прикарпаття, які не задекларували отримані доходи донараховано понад 9 млн гривень податку на доходи фізичних осіб та військового збору. Про це повідомили в Головному управлінні ДПС в Івано-Франківській області.

При цьому понад 7 млн грн податку і збору донараховано громадянам, які не задекларували дохід у вигляді прощеного (анульованого) боргу (кредиту) кредитором, майже 1,3 млн грн донараховано фізичним особам, які не задекларували дохід від продажу (обміну) протягом звітного року двох та більше об’єктів рухомого майна у вигляді легкового автомобіля або мотоцикла чи мопеда та 0,9 млн грн донараховано особам, що отримали дохід у вигляді спадщини (дарування) коштів майна, майнових чи немайнових прав від фізичної особи, що не є членом сім’ї першого та другого ступенів споріднення.

Нагадаємо, в разі отримання платником податку доходу у вигляді додаткового блага (прощення (анулювання) основної суми боргу (кредиту) кредитором за його самостійним рішенням, не пов’язаним з процедурою банкрутства), громадянин самостійно сплачує податок на доходи фізичних осіб та військовий збір та відображає їх у річній податковій декларації (ст. 164 Податкового кодексу України).

Відповідальними за сплату (перерахування) податку до бюджету при отриманні спадщини (подарунку) є спадкоємці, які отримали спадщину (ст. 174 Податкового кодексу України).

При отриманні фізичною особою протягом звітного (податкового) року доходу від продажу іншій фізичній особі двох та більше об’єктів рухомого майна у вигляді легкового автомобіля або мотоцикла чи мопеда, податок на доходи фізичних осіб сплачує фізична особа - продавець самостійно до нотаріального посвідчення договору купівлі-продажу за місцем нотаріального посвідчення такого договору (ст. 173 Податкового кодексу України).

Якщо платником податків не подано податкову декларацію та не задекларовано отримані доходи, то контролюючі органи мають право провести  перевірку такого платника і самостійно визначити суму податку та збору без дотримання строку давності.