Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Платникам ПДВ області відшкодовано з бюджету майже 130 мільйонів ПДВ

, опубліковано 17 вересня 2020 о 19:03

У Головному управлінні ДПС у Чернівецькій області інформують, що податок на додану вартість є другим за величиною надходжень до бюджету в регіоні – понад 40 відсотків надходжень до державного бюджету. Від початку року бізнес Буковини сплатив 569,0 млн грн, ріст до минулого року 69,2 млн. грн. У серпні 2020 року сплачено 80,4 млн грн. Індикативні показники, доведені для області, перевиконано на 119,3 відсотка.

Податківці стверджують, що позитивній динаміці сплати ПДВ та своєчасного бюджетного відшкодування задекларованих сум сприяє електронне адміністрування ПДВ, котре якісно поліпшило алгоритм дій між податківцями та платниками. Важливо, що «електронізація», зокрема, механізм СМКОР та бюджетне відшкодування ПДВ органами казначейства автоматично за єдиним реєстром у хронологічному порядку надходження заявок, зменшують ризики при обчисленні до сплати ПДВ.

Цього року платниками області задекларовано бюджетне відшкодування 128,3 млн грн. Без порушення термінів відшкодовано з бюджету 120,9 млн грн ПДВ.

Разом з тим, під час перевірок упереджено неправомірного відшкодування ПДВ на суму 3,4 млн грн у 30 платників. Також виявлено та зупинено реєстрацію ризикових податкових накладних на 159,5 млн грн ПДВ, або (2,8 %) від усієї суми зареєстрованих податкових накладних.

До Переліку ризикових платників внесені 438 платників, або 18,1 % загальної чисельності платників ПДВ.

Загалом у області зареєстровано -  2415 платників ПДВ, з них 2149 юридичних осіб та 266 фізичних осіб – підприємців. Впродовж січня – серпня ц.р. їх кількість зросла на 12 СГ, з них  юридичних осіб (+ 20 ), а  кількість ФОП - зменшилась на 8.