Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

На Одещині сплата суб’єктами господарювання єдиного внеску зросла на 787 млн грн

, опубліковано 13 листопада 2020 о 18:15

«Платники Одеського регіону за 10 місяців поточного року сплатили до державного бюджету 9,8 млрд грн єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, що перевищує минулорічні надходження відповідного періоду на 786,9 млн грн., або на 8,7 відсотка», - повідомила начальника Головного управління ДПС в Одеській області Юлія Шадевська.

Зокрема, у жовтні 2020 року сплачено 1,1 млрд грн єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, що порівняно з жовтнем 2019 більше на 18 відсотків, або на 173,9 млн гривень.

Станом на 01.11.2020 року на Одещині сплачують єдиний внесок 228,9 тисячі фізичних осіб - підприємців та 92,9 тисячі суб’єктів господарювання - юридичних осіб.

 «Контроль за дотриманням податкового законодавства з реалізації державної політики в адмініструванні єдиного внеску для забезпечення своєчасного здійснення пенсійних виплат і соціальної допомоги є одним із пріоритетних напрямів діяльності податкової служби», - зазначила Юлія Шадевська.

Так, зокрема, за результатами відпрацювання у жовтні поточного року 948 страхувальників, які порушили законодавство зі сплати єдиного внеску за періоди до набрання чинності Закону України від 17.03.2020 № 533-IX «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо підтримки платників податків на період здійснення заходів, спрямованих на запобігання виникненню і поширенню короновірусної хвороби (COVID-19)» та Закону України від 13.05.2020 № 591-IX «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо додаткової підтримки платників податків на період здійснення заходів, спрямованих на запобігання виникненню і поширенню короновірусної хвороби (COVID-19)» застосовано штрафні санкції та нарахована пеня за несвоєчасну сплату єдиного внеску на загальну суму 1,8 млн гривень.

Також з метою недопущення порушення термінів сплати єдиного внеску фізичними особами-підприємцями, особами, які здійснюють незалежну професійну діяльність та членами фермерських господарств, які у період з 01 березня по 31 травня 2020 року були звільнені від сплати єдиного внеску, відділами податків і зборів з фізичних осіб організовано роз’яснювальну роботу серед платників податків щодо окремих норм діючого законодавства, яке встановлює/відміняє податкові обмеження у період карантину та їх вплив на пенсійне забезпечення у майбутньому. За результатами роботи у жовтні місяці поточного року погашено заборгованості минулих періодів у розмірі 266,4 тис гривень.

Крім того, у відомстві звертають увагу, що єдиний внесок підлягає сплаті незалежно від фінансового стану платника. Несплата єдиного внеску призводить до негативних наслідків та фінансових санкцій. Так, у випадку несвоєчасної або не в повному обсязі сплати єдиного внеску нараховується пеня з розрахунку 0,1 відсотка суми недоплати за кожний день прострочення сплати платежу та накладається штраф у розмірі 20 відсотків своєчасно не сплачених сум внеску.

Головне управління ДПС в Одеській області нагадує, що рахунки для сплати єдиного внеску, відкриті відповідно до вимог стандарту IBAN. Інформацію про реквізити рахунків розміщено на субсайті територіальних органів ДПС в Одеській області в розділі «Бюджетні рахунки» за посиланням https://od.tax.gov.ua/byudjetni-rahunki/.