Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Як перевірити легальність алкогольного напою

, опубліковано 23 жовтня 2020 о 15:14

Алкогольна продукція досить популярна серед фальсифікаторів. Правоохоронцями регулярно виявляються підпільні цехи з виробництва підробленого алкоголю, подробиці виготовлення якого інколи жахають. До того ж обіг на ринку нелегальної продукції створює нечесну конкуренцію по відношенню до сумлінних платників та завдає значних втрат бюджету у вигляді несплачених податків.

Тож, як перевірити легальність алкогольного напою?

На легальній алкогольній продукції має бути наявна марка акцизного податку. Це підтверджує сплату акцизного податку, легальність ввезення та реалізації на території України.

Марка є бланком суворої звітності і захищена спеціальними елементами захисту, які не можливо підробити. Звісно, махінатори не полишають спроб обійти цю перешкоду і намагаються створювати підробки. Розуміючи це, податкова служба розробила спеціальний електронний сервіс, який дозволяє споживачам швидко перевірити легальність марки, а отже – і алкогольного напою.

Акцизна марка для алкогольних напоїв містить два штрихкоди. Це - двомірний штрих-код швидкого реагування (QR-код) та лінійний штрих-код.

Штрих-код містить інформацію про серію та номер марки.

QR-код – інформацію про серію та номер марки, реквізити покупця марки: для юридичних осіб - код згідно з ЄДРПОУ, для фізичних осіб - підприємців - код, який відображає реєстраційний номер облікової картки платника податків, а також посилання на вебресурс для перевірки марки.

Саме за допомогою QR-коду споживачі можуть швидко виявити підробку, скориставшись своїми гаджетами. Для цього на мобільний пристрій повинна бути встановлена програма, яка зчитує QR-коди. Для прикладу, такі додатки можна знайти та завантажити безкоштовно за допомогою GooglePlay або AppStore.

Під час сканування QR-коду мобільним пристроєм, який нанесено на марку акцизного податку, здійснюється перехід на вебресурс https://cabinet.tax.gov.ua/registers/mark для миттєвої перевірки марки. Тобто платник через кілька секунд отримає інформацію про суб’єкта господарювання, який отримав марку акцизного податку, та дату її видачі.

У разі неможливості зчитування QR-коду за суб’єктивними причинами (розірвано код, зам’ято тощо), або за відсутності необхідного функціоналу на гаджеті, інформацію можна перевірити і в ручному режимі.

Для цього потрібно увійти до відкритої частини Електронного кабінету за посиланням www.cabinet.tax.gov.ua, або скориставшись вебпорталом ДПС (www.tax.gov.ua). Там, у розділі «Реєстри» обрати сервіс «Пошук акцизної марки» та заповнити зазначені поля.

Так, у полі «Вид марки» потрібно обрати значення «Нового зразка» для марки, яка містить QR-код (тобто нового зразка, що запроваджений з 01.05.2020), або відповідний вид позначення марки для старого зразка.

У полі «Серія марки» –серію, яка складається з комбінації чотирьох великих літер англійського алфавіту.

У полі «Номер марки» – номер марки, який складається з шести цифр.

Далі кнопка «Пошук».

Після цього висвітлюється назва суб’єкта господарювання та його код ЄДРПОУ, якому було видано зазначену одиницю марки акцизного податку.

Для зручності користувачів та полегшення введення необхідних реквізитів після зазначення виду марки з’являється її зразок, де графічно зображено місце знаходження реквізитів марки, які необхідно ввести для пошуку.

Якщо інформація про суб’єкта господарювання у сервісі відсутня, це може свідчити про фальсифікований товар. У такому випадку громадянин може повідомити про це податкову службу письмово на адресу infozvit@tax.gov.ua або за телефоном 0800 501 007.

Після розгляду такого звернення ДПС проводить відповідну перевірку. У разі підтвердження порушення суб'єктом господарювання вимог щодо маркування алкогольних напоїв та тютюнових виробів марками акцизного податку, до нього застосовуються фінансові санкції, передбачені ч.2.ст.17 Закону України № 481. Порушникам загрожує штраф у розмірі 200 відсотків вартості товару, але не менше 17 000 гривень.

ДПС закликає громадян бути уважними та обирати якісну та легальну продукцію для споживання.