Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

ПРОТОКОЛ №8 засідання Правління Громадської ради при Державній фіскальній службі України

опубліковано 09 квітня 2015 о 09:25

Дата та час проведення: 02 квітня 2015 року, 10 год. 00 хв.

Місце проведення: м. Київ, Киянівський пров., 2, кімн. 402

Присутні:

Члени Правління: 

Платонов О.І. (із правом голосу за Лінніка В.П.), Дроговоз Ю.С. (із правом голосу за Шевцову Т.С.), Мотчаний А.О., Косарчук В.П., Юровський Д.Б., Трусов С.І. (за довіреністю від Андрєєва О.Л.); 

дистанційна участь окремих членів Правління (за допомогою скайпу) у зв’язку з їх участю у виїзному засіданні у м. Запоріжжя: Олексієнко Д.В., Кучинський Ю.Ф., Богданова О.С., Чорний В.І.

інші особи

Онищенко Л.А., Потапова Н.В., Сенюков К.О., Скринник А.П., Тасліцький Г.І., Циганок Ю.В., Положенцева Є.А. (за довіреністю від Пазини Р.О.), Донцова Л.І., Романюта А.Ф.

 

ПОРЯДОК ДЕННИЙ

 

1. Обговорення кандидата від Громадської ради при ДФС України для участі у конкурсі на заміщення вакантної посади Голови ДФС України.

2. Розгляд пропозицій щодо відпрацювання механізмів, спрямованих на упередження (запобігання, протидії) проявів корупції в органах ДФС України та розробки Кодексу поведінки працівника податкової та/або митної служби (член Громадської ради при ДФС України Онищенко Л.А.)

3. Різне (за наявності додаткових питань).

Кворум є.

СЛУХАЛИ:

Платонова О.І., який відкрив засідання та зазначив, що станом на 02.04.2015 окремі члени Правління (Олексієнко Д.В., Кучинський Ю.Ф., Богданова О.С., Чорний В.І.) відповідно до рішення, прийнятого на черговому засіданні Правління 24.03.2015, перебувають у м. Запоріжжя з метою проведення виїзного засідання у м. Запоріжжя з питань повернення ПДВ міжнародним перевізникам Запорізької області.

Враховуючи зазначені обставини, право проведення чергового засідання Правління (за дорученням голови Громадської ради при ДФС України Олексієнка Д.В.) надано Платонову О.І.

Озвучено Порядок денний засідання та запропоновано надати пропозиції до нього.

ВИРІШИЛИ:

Затвердити запропонований Платоновим О.І. порядок денний.

З питання 1 Порядку денного

СЛУХАЛИ:

Платонова О.І., який повідомив присутнім кандидатуру представника, делегованого Громадською радою при ДФС України, для участі у конкурсі на заміщення вакантної посади Голови ДФС України – Дроговоз Ю.С.

Також було озвучено, що у зв’язку з обмеженістю часу щодо подання кандидатурою необхідних документів для участі у відповідному конкурсі, голова Громадської ради Олексієнко Д.В. 31.03.2015 повідомив членам Громадської ради кандидатуру Дроговоз Ю.С., в якості потенційного учасника конкурсу на заміщення вакантної посади Голови ДФС України, а  також закликав усіх надавати пропозиції із зазначеного питання.

 

Поінформовано, що за результатами зазначеного опитування, станом на 30.03.2015 (16 год. 00 хв.), 9 членів Громадської ради не підтримали запропоновану кандидатуру або ж надали інші пропозиції.

Водночас, станом на 01.04.2015 кандидатуру Дроговоз Ю.С. підтримало 19 членів Комітету з питань митної справи.

 

Олексієнка Д.В., який засобами електронного зв’язку (скайп) поінформував про запропоновані іншими членами Громадської ради кандидатури, зокрема: Любченка О.М. (пропозиція Лісковського С.Ф.),  Продан О.П. (пропозиція Видолоба Д.В.).

 

Дроговоз Ю.С., яка тезисно окреслила основні аспекти своєї програми, як потенційного кандидата на участь у конкурсі на заміщення вакантної посади Голови ДФС України (матеріали додаються), у якій зокрема, йшлося про необхідність:

оптимізації структури служби та її функцій, з метою усунення їх дублювання;

ознайомлення з регуляторними актами та встановлення персональної відповідальності за їх змістовну частину;

перегляду повноважень та функцій податкової міліції (місцевого рівня) та центрів обслуговування платників податків, а також можливість створення моніторингово-аналітичних підрозділів;

впровадження нового програмного забезпечення, а також перегляду та удосконаленню автоматизації існуючих сервісів (адміністрування ПДВ, управління ризиками);

боротьби з податковими ямами (взаємодія з Міністерством фінансів України; пропорційний розподіл повернення ПДВ);

максимального залучення громадськості до участі у розробці Службою документів;

активного реагування представників громадських рад при регіональних органах ДФС на прояви корупції у Службі;

проведення ефективної роз’яснювальної роботи щодо свідомого ставлення громадян до сплати податків, як одного з найважливіших Конституційних обов’язків;

оптимізації джерел надходження коштів до бюджетів за рахунок трансфертного ціноутворення, податку на додану вартість, оптимізації функцій, врегулювання системи ризиків на митницях.

 

Олексієнка Д.В., який засобами електронного зв’язку (скайп) поінформував про свою особисту підтримку кандидатури Дроговоз Ю.С., а також іншими представниками Правління, зокрема: Богдановою О.С., Кучинським Ю.Ф., Чорним В.І.

 

Косарчука В.П., який зазначив, що 28.03.2015 відбулася зустріч представників всіх майданів України, за участі Дроговоз Ю.С. Під час зустрічі нею презентовано програму кандидата на заміщення вакантної посади Голови ДФС України.

Координаційною радою майданів кандидатуру Дроговоз Ю.С. на зазначену посаду підтримано.

 

Юровського Д.Б., який задав уточнюючі питання Дроговоз Ю.С. на предмет можливого вирішення нею системних проблем фіскальної служби, зокрема, щодо діяльності підрозділів податкової міліції, адміністративного оскарження (апеляцій), взаємодії та підпорядкованості Міністерству фінансів України, нормативно-правового забезпечення, питання митної вартості тощо.

СЛУХАЛИ:

Платонова О.І., який за результатами обговорень поставив на голосування кандидатуру Дроговоз Ю.С., в якості кандидата від Громадської ради при ДФС України на участь у конкурсі на заміщення вакантної посади Голови ДФС України.

ГОЛОСУВАЛИ (члени Правління):

„за” – 11;

„проти” – 0;

„утримались” – 1 (Андрєєв О.Л.).

Рішення прийнято більшістю голосів.

ВИРІШИЛИ:

1. Висунути кандидатуру Дроговоз Ю.С., в якості кандидата від Громадської ради при ДФС України на участь у конкурсі на заміщення вакантної посади Голови ДФС України.

2. Делегувати Дроговоз Ю.С., як фізичній особі, право позивача (з питання висунення її кандидатом на заміщення вакантної посади голови ДФС України), що діє в інтересах Громадської ради при ДФС України, з можливістю оскарження прийнятих у будь-які інстанції рішень, у
т.ч. винесених не на користь її кандидатури (без врахування рішення Правління Громадської ради при ДФС України).

 

З питання 2 Порядку денного

СЛУХАЛИ:

Онищенко Л.А. з пропозицією щодо відпрацювання механізмів, спрямованих на упередження (запобігання, протидії) проявів корупції в органах ДФС України та розробки Кодексу поведінки працівників Служби. Зокрема, йшлося про:

необхідність створення Кадрового резерву Громадської ради при ДФС України для участі у конкурсі на заміщення керівних посад в ДФС України та її територіальних органах;

необхідність розроблення Кодексу поведінки працівників Служби;

можливе підписання Меморандуму щодо дотримання державними службовцями органів ДФС Кодексу поведінки працівника Служби (пропозиції додаються).

ВИСТУПИЛИ:

Дроговоз Ю.С., Трусов С.І. та інші.

ВИРІШИЛИ:

Обговорити запропоновані Онищенко Л.А. пропозиції щодо відпрацювання механізмів, спрямованих на упередження (запобігання, протидії) проявів корупції в органах ДФС України на засіданнях комітетів Громадської ради при ДФС України. 

 

З питання 3 Порядку денного

СЛУХАЛИ:

Дроговоз Ю.С., яка порушила питання щодо визначення дати чергового засідання Комітету з питань податкової політики.

ВИРІШИЛИ:

Провести чергове засідання Комітету з питань податкової політики Громадської ради 08 або 10 квітня 2015 року. Остаточну дату визначити після узгодження запрошених представників структурних підрозділів ДФС України та місця проведення заходу.

СЛУХАЛИ:

Платонова О.І., який запропонував на черговому засіданні Громадської ради порушити питання комунікації з представниками ДФС України та запросити керівників структурних підрозділів ДФС України з метою налагодження подальшого діалогу.

ВИРІШИЛИ:

Підтримати пропозицію Платонова О.І. щодо розгляду на черговому засіданні Громадської ради при ДФС України питання комунікації з представниками ДФС України.

 

 

 

Заступник голови Громадської ради

при ДФС України, головуючий на засіданні                             О.І. Платонов

 

 

Секретар                                                                   В.П. Косарчук